Tror IS vil utføre terroraksjon utenfor USA

Terrorekspert Thomas Hegghammer mener IS-gruppa frykter full amerikansk mobilisering i Irak.

TRENGER USA:  Lederen for den beryktede gruppa Den islamske stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, og hans folk er avhengig av en sterk konflikt med USA for å få flere såkalte fremmedkrigere til å komme til Irak og Syria for å slåss for den islamske staten. Samtidig ønsker ikke IS fullskala krig med USA. Da vil de miste kontrollen over store deler av området de nå styrer over. Foto: Reuters/Scanpix
TRENGER USA: Lederen for den beryktede gruppa Den islamske stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, og hans folk er avhengig av en sterk konflikt med USA for å få flere såkalte fremmedkrigere til å komme til Irak og Syria for å slåss for den islamske staten. Samtidig ønsker ikke IS fullskala krig med USA. Da vil de miste kontrollen over store deler av området de nå styrer over. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld ble det klart at den amerikanske journalisten James Foley er henrettet at medlemmer av Den islamske stat (IS) i Irak. IS hevder i videoen at Foley ble drept fordi USAs president Barack Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

«Hva er neste skritt på provokasjonsstigen? Min antakelse: liten/middels internasjonal operasjon et annet sted enn i USA (sistnevnte ville være fatalt)», skriver terrorforskeren Thomas Hegghammer på sin Twitter-side.

Vil trekke inn USA Hegghammer utdyper hva han mener overfor Dagbladet:

- For IS er det viktig med en morderat vestlig innblanding i Irak. IS ønsker en begrenset amerikansk intervensjon, som er stor nok til å få økt rekruttering av krigere til Irak. Samtidig ønsker ikke IS at USA mobiliserer for fullt inn i Irak, fordi IS da vil svekkes raskere, sier han. 

Dårlig etterretning I juni måned ble en hel verden overrasket over at gruppa som den gangen ble kalt Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) tok over stadig større områder i både Syria og Irak. Plutselig var det oppstått en ny og islamsk «stat» i Midtøsten, et slags «Jihadistan». Den 5. juli gikk så IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi opp på en talerstsol i en moske i den erobrede byen Mosul i Irak og erklærte at gruppa nå har opprettet Den islamske stat (IS).

- Jeg tror ingen så dette komme. Det overraskende var ikke at IS ville ekspandere, men at det irakiske militæret var så svake at de ikke klarte å stå imot. Det har ikke vært etterretningssvik når det gjelder kunnskap om IS, men om vår egen allierte: Om det irakiske militære som ikke fungerer, sier Hegghammer.

Vil gradvis bli presset ut Han tror at IS vil beholde kontroll over områder i Irak og Syria i «lang tid». Kontrollen over områdene i Syria, og i hovedsetet Raqqa, vil holde lengst.

- Raqqa er antagelig den siste byen som faller. IS står generelt veldig sterkt i Syria. Jeg tror også de klarer holde stand i Irak en god stund. Jeg tror ikke irakiske myndigheter har ikke kontroll over grensepostene om ett år. De (irakere med vestlig bombehjelp, journ.anm) klarer kanskje ta Mosul, Tikrit og kanskje Falluja i løpet av neste året, men tror ikke de klarer å ta mer, sier Hegghammer.


På sikt tror han likevel at kurderne og den irakiske hæren gradvis vil klare å presse IS tilbake i Irak.

- Men hvis det kommer et større terrorangrep i USA, kan det hende at amerikanerne vil gå fullt inn i Irak. Da vil IS kunne bli svekket raskere, sier Hegghammer.

VENTER ANGREP:  Terrorforsker Thomas Hegghammer ved FFI blir ikke overrasket hvis det kommer et terrorangrep utenfor USA i tida som kommer. Foto: FFI
VENTER ANGREP: Terrorforsker Thomas Hegghammer ved FFI blir ikke overrasket hvis det kommer et terrorangrep utenfor USA i tida som kommer. Foto: FFI Vis mer