Tror IS vil utføre terroraksjon utenfor USA

Terrorekspert Thomas Hegghammer mener IS-gruppa frykter full amerikansk mobilisering i Irak.

TRENGER USA:  Lederen for den beryktede gruppa Den islamske stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, og hans folk er avhengig av en sterk konflikt med USA for å få flere såkalte fremmedkrigere til å komme til Irak og Syria for å slåss for den islamske staten. Samtidig ønsker ikke IS fullskala krig med USA. Da vil de miste kontrollen over store deler av området de nå styrer over. Foto: Reuters/Scanpix
TRENGER USA: Lederen for den beryktede gruppa Den islamske stat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, og hans folk er avhengig av en sterk konflikt med USA for å få flere såkalte fremmedkrigere til å komme til Irak og Syria for å slåss for den islamske staten. Samtidig ønsker ikke IS fullskala krig med USA. Da vil de miste kontrollen over store deler av området de nå styrer over. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld ble det klart at den amerikanske journalisten James Foley er henrettet at medlemmer av Den islamske stat (IS) i Irak. IS hevder i videoen at Foley ble drept fordi USAs president Barack Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

«Hva er neste skritt på provokasjonsstigen? Min antakelse: liten/middels internasjonal operasjon et annet sted enn i USA (sistnevnte ville være fatalt)», skriver terrorforskeren Thomas Hegghammer på sin Twitter-side.

Vil trekke inn USA Hegghammer utdyper hva han mener overfor Dagbladet:

- For IS er det viktig med en morderat vestlig innblanding i Irak. IS ønsker en begrenset amerikansk intervensjon, som er stor nok til å få økt rekruttering av krigere til Irak. Samtidig ønsker ikke IS at USA mobiliserer for fullt inn i Irak, fordi IS da vil svekkes raskere, sier han. 

Dårlig etterretning I juni måned ble en hel verden overrasket over at gruppa som den gangen ble kalt Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) tok over stadig større områder i både Syria og Irak. Plutselig var det oppstått en ny og islamsk «stat» i Midtøsten, et slags «Jihadistan». Den 5. juli gikk så IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi opp på en talerstsol i en moske i den erobrede byen Mosul i Irak og erklærte at gruppa nå har opprettet Den islamske stat (IS).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer