Tror Islands største vulkan er nær et utbrudd

Forskere sier at jordskjelvene som er målt rundt Europas nest største vulkan, er uvanlige. Det er ikke gode nyheter.

EKSPLOSIVT: Islands største vulkan nærmer seg et stort utbrudd. Utbruddet kan, ifølge norsk forsker, få store konsekvenser. Foto: Icelandic meteorological office
EKSPLOSIVT: Islands største vulkan nærmer seg et stort utbrudd. Utbruddet kan, ifølge norsk forsker, få store konsekvenser. Foto: Icelandic meteorological office Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På Island ble det i dag meldt om svovelluktende smeltevann rundt vulkanen Öraefajökull. Det ventes et stort utbrudd i landets største vulkan i nærmeste fremtid og utbruddet blir det første siden 1927.

Islandske forskere sier det er noe som pågår i vulkanen som ikke har foregått tidligere. Det skriver Aftonbladet.

Rune Selbekk, geolog ved Naturhistorisk Museum, bekrefter observasjonene. Han sier at jordskjelvene som har blitt målt rundt vulkanen siden 3. oktober i år er uvanlige.

- Det kan være et tegn på at magmaen i magmakamrene forflytter seg, og at det snart blir et nytt utbrudd, sier han til Dagbladet.

- Eksplosive utbrudd

Öraefajökull er, ifølge Selbekk, vanligvis stille. Den er litt på siden i forhold til den vulkanske sonen på Island. Det medfører at vulkanens magma over tid kan fordele seg sånn at den sure magmaen kommer på toppen og det tyngste på bunnen. Store mengder surt magma på toppen medfører at utbruddene kan bli veldig eksplosive.

Ifølge geologen kan et stort utbrudd på Öraefajökull, i likhet med utbruddet i Eyjafjalla i 2010, medføre stor produksjon av aske og støv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer