- Tror Jan Paust er 180-mannen

FROGNER (Dagbladet): Den tidligere bestevennen Tommy Næstby sa i går at han tror Jan Christian Paust er «180-mannen». Både Næstby og andre vitner, deriblant ekstennisstjernen Morten Rønneberg, har knyttet Per Pausts sønn til trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kommer Paust selv til retten for å svare på beskyldningene:

- Jeg gruer meg ikke. Det skal bli godt å bli ferdig, sier han til Dagbladet.

- Min klient synes det er en fordel at ryktene kommer fram i lyset. Det dreier seg om synsing og udokumenterte rykter, sier Pausts advokat John Christian Elden.

Jan Christians far, Per Paust, var gift med Anne Orderud Paust - en av de tre som ble drept i kårboligen 22. mai i fjor. Per Paust døde av kreft tidligere samme måned.

Forbannet på Paust

I går vitnet den tidligere tennisstjernen Morten Rønneberg. I politiavhør har Rønneberg sagt at Paust kjente til trippeldrapet om kvelden pinseaften 1999 - før likene var oppdaget. Den kvelden kom aldri Paust på den festen hvor Rønneberg var. Rønneberg forsto at trippeldrapet var årsaken til at han ikke holdt avtalen. Slik koblet Rønneberg Paust til trippeldrapet.

- Jeg tullet med den tanken en periode. Men det var bare subjektiv synsing, sa Rønneberg i retten.

- Men du fortalte om den subjektive synsingen til politiet. Hvorfor det? spurte aktor Jørn S. Maurud.

- Jeg var jævlig forbannet på fyren, sa Rønneberg.

180-samtalen

Ifølge Rønneberg hadde venninnen Pia Venes fortalt at Paust kjente til drapene før de ble offentlig kjent. I retten i går avviste Venes dette.

I sin egen politiforklaring sier Jan Paust at han fikk vite om trippeldrapet av sin mor ved 18-tida søndag 23. mai - da drapene i kårboligen var kjent.

Pausts tidligere bestevenn, Tommy Næstby, gjentok i retten i går at han er sikker på at Paust er den såkalte «180-mannen». Etterpå begrunnet han det slik:

- Jeg kjenner Jan og vet hvordan han ringer rundt. Han diskuterer, krangler og kverulerer. Han er «telefonoman». 180-samtalen likner akkurat ham.

Næstby og Paust delte leilighet da trippeldrapet skjedde. Til tross for at Næstby gir Paust alibi for drapsnatta, tror han Paust kan ha med drapene å gjøre.

I retten beskrev han en episode fra 10. juli 1999, samme dag som Næstbys kjenning Arman Vestad ble pågrepet for å ha formidlet våpen til Kristin.

- Den natta sparket Jan Paust inn døra til leiligheten mens jeg sov. Han knuste en pinnestol mot hodet mitt, og hylte. Han ville vite hvorfor Arman Vestad og jeg hadde besøkt Kristin i Lars Grønnerøds leilighet.

Få dager etter skilte Tommy Næstby og Jan Paust lag. Siden har de ikke snakket sammen - før Paust ringte og ville skvære opp før rettssaken startet.