PRISFALL: De tøffe tidene fortsetter i boligmarkedet i Oslo. Spørsmålet mange stiller seg nå er hvordan starten på 2018 vil fortone seg. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.
PRISFALL: De tøffe tidene fortsetter i boligmarkedet i Oslo. Spørsmålet mange stiller seg nå er hvordan starten på 2018 vil fortone seg. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.Vis mer

Tror januar­effekten uteblir i boligmarkedet

Flere boligselgere trekker boligene sine fra markedet i håp om bedre tider på nyåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): September har i åtte av de ti siste årene vært ensbetydende med prisfall i boligmarkedet. Da Christian V. Dreyer i bransjeorganisasjonen Eiendom Norge i går la frem deres prisstatistikk for måneden vi akkurat har lagt bak oss, viste den at boligprisene falt 1,6 prosent på landsbasis, sesongkorrigert var de ned 0,5 prosent.

Tøffere tider

Boligselgere som nå trekker boligene sine fra markedet i påvente av den vanligvis kraftige januareffekten, kan fort bli skuffet. Det slår Dreyer og Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling fast i torsdagens utgave av Finansavisen.

Ifølge rapporten fra Eiendom Norge tar det nå i snitt 27 dager å selge bolig i Oslo. Til sammenligning tok det 13 dager i september i fjor. Og mens omsetningstiden i Grünerløkka bydel var nede på 10 dager i september i fjor, er den nå økt til 30 dager.

Håper på prisoppgang

- Meglerne våre forteller at det er endel som trekker boligene fra markedet nå og vil prøve igjen etter nyttår. Januar pleier å være en sterk måned, med høy prisvekst. Det er nok endel som håper på en korreksjon opp i januar og vil vente på det, sier Ulvness til Finansavisen.

At januar tradisjonelt er en knallsterk måned i boligmarkedet, bekrefter statistikken til Eiendom Norge. I samtlige år fra 2007 til 2017 har boligprisene steget i januar. 2008 skiller seg ut som året med svakest prisvekst i januar, men selv da var oppgangen på 1,9 prosent, mens i januar 2007 steg prisene hele 4,1 prosent.

- Nei, januareffekten vil bli langt mer dempet enn vi normalt ser. Vi vil gå inn i januar med mye høyere tilbudsside enn normalt, og da vil vi også få en betydelig mer avdempet prisutvikling, sier Dreyer til Finansavisen.

Skjerper kravene

Danske Bank stiller stadig oftere krav om at boliglånskunder må selge før de kjøper, men det gjør ikke DNB. Marianne Kolstad, kredittsjef for personmarkedet i Danske Bank, forteller Finansavisen at de i endel tilfeller nå krever at boliglånskunder selger egen bolig før de kjøper nytt, uten at de går ut med eksakte tall på hvor ofte dette skjer.

Andre økonominyheter:
I disse norske byene er boligprisene de høyeste noensinne
To kjøpsanbefalinger – én salgsanbefaling