- Tror jeg vinner

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Dette var dagen Aleksandr Nikitin har sett fram til i over to og et halvt år. Endelig fikk han se den hemmelige tiltalen og selv komme til orde, selv om det var for lukkede dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MØT NIKITIN PÅ NETTET: I Dag kan du møte Nikitin på nettet. Send inn ditt spørsmål nå.

- Jeg har en god følelse. Dette klarer jeg alene, sier han til Dagbladet etter det hemmelige rettsmøtet.

Ifølge russisk presse er Nikitin-prosessen den viktigste menneskerettighetssak siden prosessen mot vitenskapsmannen og fredsprisvinneren Andrej Sakharov.

Stor skade

Etter at Sovjetunionen falt som et korthus, kan ingen annen sak sammenliknes med de anklagene Bellona-medarbeideren nå stilles overfor:

Ifølge tiltalen har Nikitin spredt om seg med statshemmeligheter og ftret vestlige nasjoner med hemmelig informasjon til stor skade for det russiske forsvaret. I egenskap av sin rolle som eks-offiser i marinen, og ikke minst som atominspektør i det russiske forsvarsdepartementet, har han brutt tiltalens hemmelige lov på flere punkter. Prisen de vil han skal betale er tjue års fengsel.

Ikke ett eneste vitne er kalt inn fra Nikitins side. Ingen fra Bellona skal vitne om hans arbeid med Nordflåterapporten. I løpet av dagen i dag eller i morgen stiller to vitner opp; begge innkalt av dommer Sergej Golets - fra lista til KGB-aktor Alekandr Gutsan.

Dommeren avgjør

- Vitnene er gode nok. De kunne like gjerne vært kalt inn av meg, sier Nikitins advokat Jurij Schmidt til Dagbladet i går kveld.

Stort mer om saken kunne ikke Schmidt si:

- Saken er gjort hemmelig, og vi må forholde oss til det. Etter at vi fikk se innholdet i det hemmelige lovverket som tiltalen mot Aleksandr er basert på, har vi en god følelse. Men du kan aldri vite. Er du aldri så uskyldig, så kan dommenen dømme deg dersom han har en dårlig dag eller er fyllesjuk. Slik kan rettsvesenet i Russland fremdeles fungere. Denne saken er en prøvstein for Russlands framtid.

Aleksandr Nikitin, for anledningen ilagt munnkurv av dommer Sergej Golets, sa dette til Dagbladet etter at han hadde forklart seg om atomrapporten og Bellona-engasjementet:
- Jeg stoler på meg selv. Dette klarer jeg alene.