Tror Jonas kan droppe Trygve

Både Erna Solberg (H), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Guri Melby (V) advarer om rot på venstresida: - Sp har gjort det klart at det er uaktuelt å ha med SV i regjering og Ap kan kanskje like godt regjere alene, sier Melby til Dagbladet.

ADVARER OM ROT: Partilederne på den borgerlige siden advarer om rot på venstresida og at det ikke er lett for velgerne å vite hva slags regjering de får. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER OM ROT: Partilederne på den borgerlige siden advarer om rot på venstresida og at det ikke er lett for velgerne å vite hva slags regjering de får. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen tvil om at det er kaos å venstresida, sider Venstre-leder Guri Melby til Dagbladet.

Med knappe seks uker igjen til stortingsvalget, er valgkampen i gang for fullt.

Det har gått lang tid siden meningsmålingene pekte på et fortsatt flertall for den sittende regjeringen. Samtidig er det slett ikke klart hva som er det tydelige regjeringsalternativet på venstresida.

Senterpartiet vil sitte i regjering med Ap, og bare Ap. Men Ap vil ha med SV, og Dagbladet vet at Arbeiderpartiet vurderer å regjere alene dersom Sp står på sitt om en ren Ap/Sp-regjering.

I løpet av sin valgkampturné i Nord-Norge har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slett ikke nøyd seg med angrep mot regjeringa. Også hans foretrukne samarbeidspartner, Ap, har fått flere syrlige stikk i sin retning.

Mye uenighet

Onsdag la regjeringens tre partilederne fram sitt politiske regnskap for de siste fire åra.

Samtidig la de fram flere grep det er enighet om blant de tre regjeringspartiene for å møte framtidas utfordringer med å skape nye arbeidsplasser og inkludere flere i arbeidslivet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

På spørsmål fra Dagbladet om alternativet til dagens regjering, la ikke statsminister Erna Solberg skjul på at hun ikke synes det er tydelig hva velgerne får dersom de stemmer på et parti på venstresida.

- Det er ikke tydelig hvilken statsminister de får eller hvilken regjering de får. Og politikkens innhold vil jo være veldig avhengig av det, sier Solberg til Dagbladet.

- Det har vært en stor grad av uenighet på venstresida. Vi har lagt fram mange enighetspunkter og vi har vist fram politikken vår for de neste fire åra. Hvilken retning vi skal. Også for et samarbeid som inkluderer Frp, som har vært med på dette samarbeidet med oss. Det er noe mer forutsigbart på vår side, selv om ikke alt er perfekt her heller, fortsetter Solberg.

Ingen klima-garanti

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad deler samme syn når han sier til Dagbladet at «det ikke er godt å si hva man får på venstresida», mens Venstre-leder Guri Melby trekker fram en av eget partis hjertesaker, klima- og miljø, når hun påpeker kaoset.

- På venstresida har vi partier som har veldig høye klima-ambisjoner, som MDG og SV, mens Sp stritter imot mange av de grepene som er helt nødvendig for å få til det skiftet vi trenger, for eksempel økte Co₂-avgifter, sier Melby.

- Det er helt i det blå hva som blir klimapolitikken på den sida. Jeg tenker at det med vårt alternativ i alle fall er litt tydeligere hva det er velgere får, og jeg tror også det borgerlige alternativet er det eneste alternativet hvor man kan være garantert at det vil være et klima- og miljøparti i regjering, fortsetter Venstre-lederen.

Hun peker på at MDG har stilt ultimatum innen oljeleting som i praksis gjør det uaktuelt å gå i regjering med de andre partiene.

- MDG har egentlig stilt seg utenfor enhver forhandling. Og Sp har gjort det klart at det er uaktuelt å ha med SV i regjering og Ap kan kanskje like godt regjere alene, oppsummerer Melby.

- Pinlig

- Jeg må si jeg flirte litt av dette, sier Aps Cecilie Myrseth om uttalelsene fra Venstre og regjeringspartnerne.

- Venstre framstår som om de kan danne regjering alene. Man bør se på sitt eget forhold før andres, og er det noen som har et skrantende forhold, så er det den borgerlige sida. Melby og Listhaug tåler vel knapt å være i samme rom og Listhaug beskrev å gå ut av regjering som å «komme ut av fengsel». Det sier nok om forholdet. Så dette lukter av desperasjon og var direkte pinlig.

- Men de er jo ikke alene om å mene at det er kaos på venstresida. Stemmer ikke det de sier?

- Det framstår som et koordinert angrep for å slippe å ha fokus på egen politikk. Vi er enig i veldig mye av politikken på venstresida, jeg mener vi er mer enig i politikken her enn de er på den borgerlige sida. For vår del er et samarbeid med SV og Sp målet, på samme måte som de andre partiene på borgerlig side har sine foretrukne samarbeidspartnere, sier Myrseth.

- Vi i Ap kommer til å ha fokus på våre ting og vårt mål, som blant annet er å rydde opp i økte forskjeller og andre utfordringer i samfunnet etter pandemien, fortsetter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer