- Tror Joshua French ville rømme over Kongo-elva

French pågrepet på åpen gate etter påstått rømningsforsøk.

KONGO-ELVA: Kongo-elva går mellom DR Kongos hovedstad Kinshasa og nabolandet Kongo Brazzaville. Her mener kongolesiske myndigheter at Joshua French forsøkte å rømme ut av landet. Foto: Geir Barstein / Dagbladet
KONGO-ELVA: Kongo-elva går mellom DR Kongos hovedstad Kinshasa og nabolandet Kongo Brazzaville. Her mener kongolesiske myndigheter at Joshua French forsøkte å rømme ut av landet. Foto: Geir Barstein / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French ble 3. august pågrepet på åpen gate i Kongo etter det kongolesiske myndigheter betegner som et fluktforsøk.

French ble i våres overført til en leilighet med lettere soningsforhold, på grunn av helsetilstanden hans.

- Han ble utpå formiddagen søndag pågrepet utenfor huset, et sted i retning av Kongo-elva. Kongoleserne oppfatter det slik at han prøvde å komme seg til Kongo-elva, og videre til DR Kongos naboland Kongo Brazzaville, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Over Kongo-floden Helt siden rettssaken mot ham i februar, der han ble dømt til livstid i fengsel for å ha drept Tjostolv Moland, har French hatt behov for tett oppfølging av helsepersonell. I flere perioder har han ikke fått dette.

French skal ha hatt kontinuerlig vakthold av kongolesisk militært politi også i leiligheten som han var overført til.

Graasvold sier til Dagbladet at årsaken til at French ble flyttet ut av fengselet var helsetilstanden hans. Han har ikke fått snakket med sin klient, og sier han ikke kjenner alle detaljer ennå.

- Han har ikke tilgang til telefon. Jeg har inntrykk av at han sitter ganske isolert, sier Graasvold.

Ikke planlagt Graasvold mener French ikke ville hatt noen reelle muligheter til å lykkes med et fluktforsøk.

- Helsetilstanden hans tilsier ikke at han vile vært i stand til å lykkes med det, sier advokaten til Dagbladet.

- Jeg har ikke inntrykk av at dette var noe som var planlagt. Meg bekjent hadde han eksempelvis ikke med seg noe utstyr.

- Hva betyr dette for framtiden?

- Det betyr at han er tilbake i fengselet. Det er negativt, da helsetilstanden hans tilsier at han trenger behandling utenfor fengselet. Jeg blir dessverre ikke overrasket hvis de nå ønsker å ha ham i fengselet framover, men jeg håper de vil forstå at han ikke er frisk og at dette kan ha vært et uttrykk for desperasjon.

På gata Dagbladet får opplyst at French skal ha forlatt stedet på et tidspunkt vakten ikke var til stede, eller var uoppmerksom.

- Fra norsk side kjenner vi ikke detaljene i hendelsesforløpet som førte til at Joshua French ble pågrepet utenfor hans soningssted søndag. Joshua French er nå overført tilbake til Ndolo-fengselet. Fra norsk side vil vi fortsette å yte konsulær bistand og å videreføre dialogen med kongolesiske myndigheter med sikte på at han kan får returnere til Norge, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til gikk French ut av bygget, tuslet langs landeveien og ble plukket opp ikke langt unna huset. French ble ifølge Dagbladets opplysninger pågrepet søndag 3. august. Det er uvisst hvor lenge han da hadde vært ute av huset.

PÅGREPET PÅ ÅPEN GATE: Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅGREPET PÅ ÅPEN GATE: Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer