Tror juveltyvene som tømte hvelvet hentet inspirasjon fra ei krimbok: - Likhetene er utrolige

Oppsiktsvekkende bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
OVERVÅKET: Bilder fra et overvåkingskamera viser hvordan ranerne i ro og mak tømmer hvelvet for verdisaker. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Handout/NTB Scanpix
OVERVÅKET: Bilder fra et overvåkingskamera viser hvordan ranerne i ro og mak tømmer hvelvet for verdisaker. Foto: REUTERS/Metropolitan Police/Handout/NTB Scanpix
LIKHETER: I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og kriminolog Richard Hoskins ser flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte. Foto: EPA/ANDY RAIN/NTB Scanpix
LIKHETER: I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og kriminolog Richard Hoskins ser flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte. Foto: EPA/ANDY RAIN/NTB Scanpix
LIKHETER: I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og kriminolog Richard Hoskins ser flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/NTB Scanpix

(Dagbladet): Etter at en juvelbande i påsken tok seg inn i Hatton Garden Ltd i London, har teoriene florert om hvordan gjengen på minst seks tyver kunne ta seg inn i og tømme hvelvet i ro og mak over flere dager.

Den engelske avisa The Mirror kunne fredag vise bilder fra et overvåkningskamera av hvordan mennene tok seg inn og ut av lokalene, og nå har kriminologen Richard Hoskins lansert en ny teori om hvor tyvene hentet inspirasjonen fra. Nemlig fiksjonens verden.

- Akkurat som i boka I 1992 ga den amerikanske krimforfatteren Michael Connelly ut sin debutroman, «Svart Ekko». Boka omhandler et spektakulært bankran, og Hoskins ser flere likheter mellom påskeranet i London, og det Connelly i sin tid skisserte.

- Akkurat som i boka ble kuppet gjennomført i løpet av en langhelg, og ble først oppdaget tirsdagen etter at alle hadde kommet tilbake på jobb. Det finnes flere paralleller, blant annet rundt detaljer om at alarmen ble utløst flere ganger. Likhetene er utrolige og får meg til å lure på om tyvene har lest boka, sier Hoskins til avisa The Australian (krever innlogging).

Både politi og personene som har fått sin verdisaker stjålet håper nok riktignok at likhetene stopper der.

- «Svart Ekko» er en fiktiv skildring av et bankran i Los Angeles i 1987. Et ran politiet ikke lykkes med å løse, skriver forfatter Connelly i en epost til den australske avisa.

Smart operasjon Bøkene var basert på flere ran gjennomført i Los Angeles på 1980-tallet av en gjeng som fikk tilnavnet «Hullet i bakken»-gjengen.

I 1986 lagde de hull i et avløpsrør for regnvann, før de gravde seg 30 meter gjennom bakken til de var under hvelvet i First Interstate-banken. Deretter gravde de seg opp, og tømte hvelvet uten videre forstyrrelser. De kom seg unna med 270 000 dollar i kontanter og verdisaker for opptil 2,5 millioner dollar. Blant annet en skisse av Henri Matisse.

Hoskins forteller til engelske Daily Mail at dersom ranerne har brukt boka som inspirasjon, er ikke det dumt av dem.

- Selv et tyveri av denne typen naturligvis er grusomt for ofrene, så tror jeg alle kan si seg enige i at det er en veldig smart operasjon. Boka «Svart Ekko» forteller om en veldig smart måte å gjennomføre et ran på.

Kallenavn Det er anslått at tyvene i påskens innbrudd har kommet seg unna med verdier pålydende omlag 700 millioner norske kroner. Det vil dermed være et av de aller største tyveriene i verdenshistorien.

I den tidligere nevnte overvåkningsvideoen kan man se hvordan tyvene, som er kledd i kjeledresser og arbeidsklær, metodisk jobber for å komme seg inn til, og tømme hvelvet for, verdisakene.

The Mirror døpte tyvene «Mr Ginger», «The Gent», «Mr Strong», «The Tall Man», «The Old Man» og «Mr Montana».

På skjærtorsdag, fire minutter etter at Hatton Garden Ltd stengte dørene sine, Kom «Mr Ginger» fram fra sitt gjemmested. Hans medhjelpere ankom noen minutter senere.

I løpet av de neste to dagene jobbet mennene metodisk med å ta seg igjennom en to meter tjukk betonvegg inn i hvelvet, og ifølge Mirror var flere av dem også ute i lange perioder for så å returnere senere.

Alarmen gikk allerede fredag, men teorien som nå virker å ha fått fotfeste er at ranerne satte av alarmen så mange ganger at politiet antok at det var snakk om en falsk alarm.