FEIRER NASJONALDAGEN: I San Diego benyttet flere anledningen til å feire uavhengighetsdagen på stranda. Dette til tross for at delstaten nå har stanset gjenåpningen og flere områder har iverksatt strengere smittevernstiltak. Foto: AFP.
FEIRER NASJONALDAGEN: I San Diego benyttet flere anledningen til å feire uavhengighetsdagen på stranda. Dette til tross for at delstaten nå har stanset gjenåpningen og flere områder har iverksatt strengere smittevernstiltak. Foto: AFP. Vis mer

- Tror kanskje de er uovervinnelige

California er en av USAs stater som nå har sett seg nødt til å stanse gjenåpningen av samfunnet. Mye av skylden legger ekspertene på de unge.

Publisert

Den siste tida har coronasmitten herjet mange steder i USA, og det har stadig kommet nye meldinger om smitterekorder.

Blant delstatene som nå er hardest rammet av viruset, er Florida, Arizona, Texas og California.

Spesielt var sistnevnte en stat som så ut til å ha gjort det svært godt under landets første smittebølge. Til tross for at staten er landets mest folkerike og i tillegg har svært mange direkteflyginger til Kina, førte raske tiltak til at dødstallene holdt seg lave.

Nå hevder eksperter til The Guardian at den ferske oppgangen i smitten sannsynligvis skyldes de yngre.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fikk skryt

Da staten begynte å planlegge gjenåpningen av samfunnet igjen i mai, var det all grunn til å være godt fornøyde med innsatsen.

Tross presidentens mange kontroversielle utsagn om viruset på denne tida, hadde guvernør Gavin Newsom tatt smittevernekspert Anthony Faucis advarsler på alvor.

ÅPEN: Stranda i San Diego holdt åpen under nasjonaldagen lørdag. Flere andre byer holdt imidlertid strendene stengt, for å unngå at folk samlet seg her. BFoto: AFPAFP)
ÅPEN: Stranda i San Diego holdt åpen under nasjonaldagen lørdag. Flere andre byer holdt imidlertid strendene stengt, for å unngå at folk samlet seg her. BFoto: AFPAFP) Vis mer

Dødstallene var på dette tidspunktet omtrent som Tysklands, og Newsoms raske og vellykkede respons på pandemien ble også hedret av Fauci.

At man under en gjenåpning av samfunnet vil kunne se en økning i smitten, er ikke uventet. Det samme har FHI advart om gjentatte ganger her til lands.

Ifølge The Guardian tok staten blant annet forholdsregler ved å ruste opp testkapasiteten. Målet var å kunne gjennomføre tester av så mange som 60 000–80 000 om dagen.

I tillegg hadde de også skaffet et solid lager av smittevernutstyr for delstatens helsearbeidere. Gjenåpningen av samfunnet ble planlagt i fire faser, mens Californias omkring 40 millioner innbyggere ble oppfordret til å bruke munnbind.

- Overvekt av unge

- Når man ser tilbake, var beslutningen om å gjenåpne på dette tidspunktet veldig fornuftig. Vi gjorde det veldig bra og vi hadde ressursene på plass til å håndtere en økning i smittetilfellene, sier legen Bob Watcher til The Guardian.

Han er leder for medisinsk avdeling ved Universitetet i California.

I denne staten har det imidlertid vært en økning av så mange som 6000-7000 nye smittetilfeller daglig den siste uka.

SNUR: Samtidig som deler av Europa åpner opp igjen for befolkningen, velger andre å snu i gjenåpningsprosessen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Tallene viser videre at det er personer mellom 18 og 50 år som i størst grad nå blir smittet, forklarer epidemiplogen Lee Riley ved Universitetet i California til avisa.

- Kanskje føler de seg uovervinnelige, så de går ut på barer og samles i store grupper.

Han peker på at folk allerede ved Memorial Day den 31. mai, så ut til å være av den oppfatning av at samfunnet var relativt trygt. Folk begynte å dra på fest, gå på fulle strender og ta av seg munnbindene. Dette til tross for myndighetenes advarsel om konsekvensene.

Også i Norge har myndighetene uttrykt bekymring over at unge ikke har tatt smittevernet på alvor. Spesielt gjaldt dette forrige helg i hovedstaden, noe som førte til at både statsminister Erna Solberg, justisminister Monica Mæland og byrådsleder Raymond Johansen gikk ut med klare advarsler.

- Vi kan ikke la noen hektiske sommeruker ødelegge for alt det arbeidet som er lagt ned. Folk må rett og slett skjerpe seg, sa blant annet Johansen til Dagbladet.

- Motsetter seg munnbind

Samtidig med at sykehus igjen ble fylt opp til maks-kapasitet og dødstallene i California steg, besluttet store deler av delstaten natt til torsdag å stenge ned igjen deler av samfunnet i minst tre uker framover.

Men California har tilsynelatende også et problem som i langt mindre grad rammer Norge.

Watcher mener nemlig at myndighetene ikke tok i beregning at også californiere, til tross for at staten anses som progressiv i amerikansk sammenheng, i mindre grad en man trodde ville la seg «diktere» til å bruke munnbind.

Som et eksempel peker han på at helsedirektør i Orange County sa opp stillingen etter å ha blitt portrettert som en nazist da hun forsøkte å pålegge innbyggerne å bruke munnbind. Dette påbudet kom som følge av at mer enn 15 000 hadde fått påvist smitte på kort tid i dette fylket alene.

Ifølge tall fra helsemyndighetene søndag, har «Golden State» nå i overkant av 260 000 påviste smittetilfeller.

President Donald Trump har hevdet at den drastiske økningen i smittetilfeller i USA har skyldtes den økte testaktiviteten. Han vakte derfor oppsikt da han under et valgkampmøte i Tulsa, Oklahoma, sa han hadde bedt amerikanske helsemyndigheter om å senke testfrekvensen for å bedre tallene.

Amerikanske helsemyndigheter har på sin side påpekt at andelen positive prøver øker, noe som avslører økt smitte.

Også i California har andelen positive tester økt gradvis, og ligger nå på sju prosent, ifølge tall fra Johns Hopkins University.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer