Tror Keiko er syk

HALSA/OSLO (Dagbladet): Keiko kan være syk, eller i beste fall stresset og utslitt av siste ukes kjas. I hele går lå kjendishvalen parkert på samme sted i Skålvikfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne som følger Keiko er bekymret over at han ikke gjør den minste bevegelse. De frykter at spekkhoggeren kan være syk, men foreløpig håper de han bare er stresset. Et par slappe sirkler nær land var alt kjendisen maktet å gjennomføre i går.

- Det siste døgnet har han ikke jaktet fisk og annen mat. Satellittovervåkingen røper at han ikke har vært dypere enn fire meter. Det er bekymringsfullt, men ikke krise. Keiko kan tære i ukevis på spekklageret, sier Colin Baird.

Vil ta blodprøve

Sammen med Fernando Ugarte vil han følge Keikos helsetilstand med lupe de neste timene og dagene. Det er aktuelt å ta blodprøve. Prøven må sendes til San Diego i California for analyser.

Veterinær Lanny Cornell i San Diego - som har jobbet med spekkhoggere i 30 år og kjenner Keiko - vil gjerne at Keikos observatører skal få tatt blodprøven. På denne måten kan helsetilstanden hans dokumenteres.

Alt Baird trenger å gjøre, er å gi Keiko et spesielt signal med armene. Da kommer hvalen og legger halen sin inntil båten, slik at blodprøven kan tas.

- Vi vil avvente litt. Forhåpentligvis har han bare fått en reaksjon på at det ukelange oppstyret har lagt seg, sier Baird.

Gradvis redusert

I går fikk nemlig Keikos fans - og dem er det mange av på Nord-Vestlandet - ikke lov til å komme i nærheten av hvalen. Og - med ett unntak - overholdt tilskuerne både den nye 50-metersregelen og forbudet mot å mate Keiko.

En teori lansert av både forskere og fans, er at den rampelysvante spekkhoggeren rett og slett var snurt over mangelen på oppmerksomhet.

For riktignok kom det mer folk til fjorden i går, enn i hele uka til sammen. Flere hundre var innom til lands eller til vanns - de første kom grytidlig på morgenen.

Men folk sto langt unna, kaia var sperret av - og båtene holdt seg unna.

Om ikke Keiko er stresset eller snurt, kan han være alvorlig sjuk. Forskerne vil ikke si det, men Dagbladet vet de frykter virus eller andre lidelser.

Keikos aktivitet har nemlig dalt gradvis etter at han svømte inn i Skålvikfjorden med brask og bram forrige uke

- Vi er bekymret. Det er helt unaturlig for en spekkhogger å ligge slik, vedgikk Baird og Ugarte i går.

Folk reagerer

Folk er også bekymret. En båtfører som passerte Baird og Ugarte, ropte engasjert:

- Hvalen er jo syk!

Fernando Ugarte forstår reaksjonene:

- Jeg tror folk begynner å bli sinte på oss, fordi vi ikke gjør noe for Keiko. Men poenget er at vi ikke har kunnet observere ham ordentlig før nå. Hittil har det vært for mye styr.

Han og Baird vil vurdere hvordan Keiko opptrer i ensomhet, før de tar aksjon.

BRØT 50-METERSREGELEN I GÅR : På vannscooter raste far og sønn rett bort til Keiko og ville klappe ham. - Vi tar heller boten! ropte faren da observatørene på land ropte for å jage dem vekk. De hadde kjørt fra Trondheim med bil og henger, og neglisjerte Viltnemndas forbud mot å oppsøke Keiko. Nå risikerer faren politianmeldelse og en saftig bot.
HELT I RO: Slik - mellom to fortøyde båter ved kaianlegget - lå Keiko hele dagen i går. Hans observatører, Colin Baird og Fernando Ugarte, er bekymret over helsetilstanden