Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror kilden er oppdiktet

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad tror den hemmelige kilden i overvåkningspolitiet er oppdiktet.

OPPDIKTET: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mener den hemmelige kilden i overvåkningspolitiet er oppdiktet. 
Foto: Gorm K. Gaare
OPPDIKTET: Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad mener den hemmelige kilden i overvåkningspolitiet er oppdiktet. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lasse Qvigstad har levd med Treholt-saken i over 30 år. Sammen med riksadvokat Tor-Aksel Busch aktorerte han straffesaken mot Arne Treholt.

- Påtalemyndigheten anser at Treholt-saken nå er endelig behandlet i det norske rettssystemet. Men vi registrerer at advokat Harald Stabell ufortrødent fortsetter og gjentar påstander som Gjenopptakelseskommisjonen fullstendig har avvist.

- Vil engasjere seg
Qvigstad har fram til nå ikke ønsket å delta i en offentlig debatt om Treholt-saken, men førstestatsadvokaten gjør det klart at påtalemyndigheten ikke vil sitte stille og se på påstander som Arne Treholt og advokat Harald Stabell kommer med.

Vi kommer til å gjøre gjeldende hva vi mener, og vil engasjere oss kraftig i det som skjer i media, sier Qvigstad.

- Hvordan opplever du advokat Stabells rolle?

FORFATTER:  Geir Selvik Malthe-Sørenssen Foto: Jacques Hvistendahl
FORFATTER: Geir Selvik Malthe-Sørenssen Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

-Stabell har sin verbale kraft til tross, ikke framsatt en gjenopptakelsesbegjæring av Treholt-saken. Det gjør at hele saken blir veldig uryddig. For påtalemyndigheten virker det underlig at advokat Stabell ikke opptrer direkte overfor Gjenopptakelseskommisjonen, sier Qvigstad.

Slakter boka
- Vil påtalemyndigheten foreta seg noe overfor Stabell?

- Denne saken og Stabells rolle reiser spørsmål om advokatrollen. Om påtalemyndigheten er den rette til å se på Stabells advokatrolle, skal jeg ikke si noe om nå.

- Hva er din oppfatning av boka til Geir Selvik Malthe-Sørenssen?

- Min oppfatning av boka bygger på to forhold. En anonym kilde i overvåkningspolitiet som ikke sier noe. For øvrig tror jeg denne angivelige kilden ikke finnes, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til Dagbladet.

AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremlegger kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen.
AVVISTE SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter fremlegger kommisjonens avgjørelse i Treholt-saken. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

- Fotografiet som Malthe-Sørenssen hevder er et bevis, forteller ingenting. Bildet er av dårlig kvalitet og kan ikke gi grunnlag for noen slutning, verken i den ene eller andre retning, sier Qvigstad.

- Navngitte tjenestemenn i overvåkningspolitiet blir i boka anklaget for å ha jukset med bevis?

- Jeg forstår den indignasjon og fortvilelse de må føle etter slike beskyldninger. Jeg kan ikke på vegne av påtalemyndigheten gi tjenestemennene noe råd. Men de bør søke advokathjelp. Jeg håper og tror tjenestemennene som har blitt uthengt og anklaget for å ha jukset med bevis får god juridisk bistand, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad.PENGEBEVISET: Arkivbilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15.000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe. Foto: Erik Thorberg / Scanpix
PENGEBEVISET: Arkivbilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15.000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe. Foto: Erik Thorberg / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media