Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Kim Jong-un bløffer: - Vi har ledd av Nord-Korea i hele dag

Diktaturet hevder de har sprengt en hydrogenbombe.

NY PRØVESPRENGNING:  Nord-Korea har utført en prøvesprengning på sitt eget territoriet i natt. De hevder at de prøvesprengte en hydrogenbombe og eksperter fra hele verden undersøker nå påstandene. Sør-Korea tror ikke det var en hydrogenbombe som gikk av. Foto: Reuters / KCNA
NY PRØVESPRENGNING: Nord-Korea har utført en prøvesprengning på sitt eget territoriet i natt. De hevder at de prøvesprengte en hydrogenbombe og eksperter fra hele verden undersøker nå påstandene. Sør-Korea tror ikke det var en hydrogenbombe som gikk av. Foto: Reuters / KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt hevdet Nord-Korea at de har prøvesprengt en hydrogenbombe og toppolitikere fra hele verden ble straks bekymret.

I Sør-Korea er stemningen imidlertid en helt annen, ifølge frilansjournalist Peter Ward i avisa NK News.

- Det er ingen andre enn nordkoreansk TV som har bekreftet at det faktisk var en hydrogenbombe. Det virker høyst usannsynlig at Nord-Korea, med deres begrensede teknologi, skal ha klart å lage en hydrogenbombe, sier han til Dagbladet.

Ward påpeker at det er få personer i Sør-Korea som tror på at nabostaten i nord faktisk har sprengt en hydrogenbombe.

- Det er nok snakk om en atombombe, som ved de tre tidligere prøvesprengningene, sier Ward.

Tror det er atombombe Sør-Koreas meteorologiske institutt sier de ikke har målt noen stråling, men ifølge en talsmann i forsvarsdepartementet kan litt hydrogen ha blitt lagt til i bomba. Eventuelt så kan Nord-Korea ha prøvd å sprenge en hydrogenbombe, men feilet.

Ward forteller at livet i Sør-Korea fortsetter som om ingen ting har skjedd.

- Vi har ledd av Nord-Korea i hele dag. Språket de bruker i TV-sendingene er utdatert og komisk, sier Ward.

- Trussel mot vår sikkerhet USA, Storbritannia, Japan, Sør-Korea og Norge er blant landene som har fordømt prøvesprengningen på det sterkeste.

- Den kjernefysiske testen som ble utført av Nord-Korea er en alvorlig trussel mot vår sikkerhet og noe vi absolutt ikke kan tolerere, sier Japans statsminister Shinzo Abe.

Sør-Korea har også varslet nye tiltak, og sier at de vil støtte FN-sanksjoner mot Nord-Korea.

- Hvis det er sant at Nord-Korea har utført prøvesprengninger, er det et alvorlig brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner og en provokasjon jeg fordømmer uten reservasjoner, tvitrer den britiske utenriksministeren Philip Hammond.

- Alvorlige bekymringer Eksperter har, i likhet med Ward, stilt seg tvilende til at Nord-Korea skal ha utviklet en hydrogenbombe. Hydrogenbomber er ikke bare langt kraftigere enn atombomber, men teknologien er også betydelig mer avansert.

Nå jobber både USA, FN og Sør-Korea med å etterforske sprengningen, for å se om det faktisk var den dødelige hydrogenbomba som gikk av.

Men om påstandene fra diktaturet i nord derimot skulle vise seg å stemme, vil det endre på alt, sier Ward. Briten er masterstudent i Korea-studier ved Seoul National University og jobber som assistent for den den anerkjente russiske Nord-Korea-eksperten Andrei Lankov.

- Dersom det viser seg at det faktisk er en hydrogenbombe, så vil det skape alvorlige bekymringer i Sør-Korea og hele regionen. Men om Kim Jong-un bløffer, som vi tror, så vil det ikke ha noe å si for forholdet mellom nord og sør. Det er allerede så anstrengt at de knapt kan bli noe verre, sier Ward til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media