Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Kina vil kjøpe seg opp i norsk turistnæring

Svært vellykket Erna-besøk etter straff uten sidestykke, mener Kina-ekspert.

VERDIFULLT HÅNDTRYKK: Statsminister Erna Solberg fikk møte Kinas president Xi Jinping mandag. Stridsøksen er gravlagt. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
VERDIFULLT HÅNDTRYKK: Statsminister Erna Solberg fikk møte Kinas president Xi Jinping mandag. Stridsøksen er gravlagt. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Invitasjonen til kong Harald og kongefamilien om å komme på besøk til Kina, er den kinesiske toppledelsens offisielle bekreftelsen på at møtene med statsminister Erna Solberg og hennes delegasjonen har vært vellykket.

- Ja, faktisk svært vellykket, sier sosialantropolog og Kina-ekspert Henning Kristoffersen til Dagbladet.

Ett av resultatene kan være kinesiske oppkjøp i Norge, blant annet innen turistnæringen, tror Kina-eksperten.

Han har bodd seks år i verdens mest folkerike land og skrevet tre bøker blant annet om hvordan den gryende stormakten vurderer ser seg selv i speilet.

Kristoffersen forklarer mer om de hierarkiske signalene fra Beijing:

- Statsledere på offisielt besøk får alltid møte ett av de sjuende medlemmene i politbyråets stående komite. Vår statsminister Erna Solberg fikk møte nummer to, statsminister Li Keqiang. Og det er slett ikke noen selvfølge at førstemann, president Xi Jinping, blir en del av vertskapet. Det har vært en stigning i programmet.

- Hvilket forhold har de kinesiske lederne til monarkier ?

- De synes nok det er stas med kongelige. Det er noe de ikke har selv. Og det er ikke tilfeldig at invitasjonen kommer helt mot slutten av det norske statsbesøket når fasiten er klar, sier Kristoffersen.

Hard norsk straff

Han peker på at ingen andre land han kommer på har vært utsatt for så langvarige og strenge restriksjoner som Norge.

KINA-EKSPERT: Henning Kristoffersen har ledet BIs avdeling i Shanghai.Foto: Privat.
KINA-EKSPERT: Henning Kristoffersen har ledet BIs avdeling i Shanghai.Foto: Privat. Vis mer

Det er mer enn seks år siden ledelsen i Beijing reagerte skarpt på tildeling av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

- De nærmeste eksemplene er reaksjoner mot Danmark og Storbritannia, der Tibets åndelige leder Dalai Lama fikk hilse på representanter for regjeringene. Men det tok vesentlig kortere tid før forholdene var i orden igjen. Begge land måtte, på øiknende måte som Norge, forsikre Beijing om at de dyrt og hellig respekterer Kinas kjerneinteresser. Storbritannia ble også Beijings spesielt gode venn ved å gå inn i AIIB - den asiatiske infrastruktur- og investeringsbanken, mot USAs vilje.

Tema menneskerettigheter

- Hvorfor reagerer kineserne så sterkt når menneskerettigheter er tema?

- De gjør faktisk ikke det. Personlig synes jeg Erna Solberg har vært unødvendig forsiktig om dette temaet. Problemet med fredsprisvinneren, slik den kinesiske ledelsen ser det, er at han angriper kommunistpartiet og deres ett-partistyre. Der går partiets røde grense, understreker Kristoffersen.

Og legger til at konflikten med Norge kan ha begynt å bli et problem for Kina selv, slik ledelsen ser det.

- Med Kinas voldsomme ambisjoner som en verdensmakt økonomisk og politisk, passer det dårlig i deres selvbilde om Kina skulle bli vurdert som en ustabil handelspartner.

- Donald Trump klarte det

NETTHANDELENS KONGE: Statsminister Erna Solberg møtte grunnlegger Jack Ma til handelsgiganten Alibaba under sitt Kina-besøk. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
NETTHANDELENS KONGE: Statsminister Erna Solberg møtte grunnlegger Jack Ma til handelsgiganten Alibaba under sitt Kina-besøk. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Hvorfor bryr Kina med sine 1,3 milliarder innbyggere seg om Norge med mikroskopiske fem millioner?

- Det ligger i ambisjonene som verdensaktør å ha ordnede forhold med alle land. Og Kina har åpenbar interesse av norske bransjer som kan gavne dem selv økonomisk, for eksempel høyteknologi, fornybar energi og turisme. Derfor tror jeg at vi nå vil få se flere kinesiske oppkjøp.

SAMARBEID: - Vi har hatt et godt og konstruktivt møte i dag. Vi har gått gjennom mange av de sakene som er viktige for samarbeidet mellom Norge og Kina, sa Solberg på en pressekonferanse, sier Solberg. Hun sa videre at man nå ønsker å komme tilbake til en situasjon der Norge og Kina har et godt utviklingssamarbeid. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hvor ligger det største minefeltet for å tirre opp Kina igjen?

- Det må være å utfordre den såkalte ett-Kina-politikken, der Taiwan regnes som en del av Kina, og å ikke respektere kommunistpartiet som det ubestridte styrende organet. For Beijing er begge deler et premiss for stabiliteten i Kina og Asia. Her er det nulltoleranse. Donald Trumps berømte samtale med Taiwans leder, etter at han hadde vunnet valget, provoserte sterkt Beijing. Trump måtte siden føye seg for ikke å skape en alvorlig konflikt. Tråkker man over Beijings røde linje er det ikke forskjell på stor og liten, det har Norge smertelig erfart, avslutter Kina-ekspert Henning Kristoffersen.