PÅTENT: Politiet tror at brannen i Rørvik kirke skyldet lek med ild under kirka i går. Foto: Sturla Nordbøe / Scanpix
PÅTENT: Politiet tror at brannen i Rørvik kirke skyldet lek med ild under kirka i går. Foto: Sturla Nordbøe / ScanpixVis mer

Tror kirkebrannen skyldes lek med ild

To barn innrømmer at de lekte med ild under kirka i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannvesenet fikk melding om kraftig røykutvikling i Rørvik kirke i Vikna kommune i Namdalen i går kveld klokka 19.57.

Brannen ble slokket rundt 21.00-tida i går, men den over hundre år gamle kirka har fått store skader.

Under avhør i dag har to barn erkjent at de lekte med ild under kirken, og politiet antar at dette er grunnen til brannen, opplyser operasjonsleder i Nord-Trøndelag politidistrikt Lars Letnes.

Lekte med ild - Det kom fram opplysninger om at personer ble observert ved kirka like før brannen. Etter hvert kom det fram navn, og vi tok to barn under tenåringsalder til avhør, forteller operasjonsleder Lars Letnes ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet.

- Under avhørene fortalte de to barna at de hadde lekt med ild under kirka. Vi er rimelig sikre på at saken nå er oppklart, sier han.

Barna har vist politiet stedet der de satte fyr på gress og pinner.

- Hva skjer med dem nå?

- Nå er de overlatt til foreldrene. I henhold til rutine blir barnevernet koblet inn, sier operasjonslederen.

- Trist dag Rørvik kirke er en langkirke fra 1896. Byggverket er i tre og kirka har 200 plasser.

Ordfører Reinert Eidshaug i Vikna kommune sier til NTB han antar at den 116 år gamle trekirka vil måtte rives og bygges opp igjen.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en trist dag for samfunnet her. Det knytter seg mye historie til kirken, som blant annet ble bombet og påført store skader under andre verdenskrig. Også de senere årene har kirkebygget vært gjennom flere utbedringer, sier Eidshaug til NTB.

Han sier brannen ser ut til å ha startet i kjelleren der flammene raskt kunne spre seg fordi lett antennelig sagflis ble brukt som isolasjonsmateriale mellom gulvbjelkene.

Uopprettelige skader Ordfører Eidshaug forteller at han selv var til stede og så brannmannskapene gjøre hva de kunne for å redde kirka. Men da de fikk flammene under kontroll, var det bare å innse at kirkebygget trolig var påført uopprettelige skader innvendig.

Eidshaug var siste gang inne i kirka ved 12.30-tida natt til søndag. Brannvesenet drev da etterslokking, og fortsatte med det utover natta. Først ved 11- tiden søndag mente brannvesenet det ikke var fare for at flammene skulle blusse opp igjen.

Kirka ble også skadet i 1940. Den 1. mai 1940 falt det en bombe på haugen mellom kirka og Johan Bergs gate. Kirka ble så hardt skadet at den ikke kunne brukes uten en grundig reparasjon. Kirka ble da bygget opp igjen i en noe enklere versjon enn den opprinnelige.

UOPPRETTELIGE SKADER: Ordfører Reinert Eidshaug i Vitna kommune frykter at Rørvik kirke er påført uopprettelige skader innvendig.
Foto: Sturla Nordbøe / Scanpix
UOPPRETTELIGE SKADER: Ordfører Reinert Eidshaug i Vitna kommune frykter at Rørvik kirke er påført uopprettelige skader innvendig. Foto: Sturla Nordbøe / Scanpix Vis mer