Tror kjemistudent (20) var selvmordsbomber

OSLO/VANDA (Dagbladet/Expressen): En 20 år gammel kjemistudent fra Helsingfors mistenkes for å stå bak bombeeksplosjonen i Myyrmanni-senteret utenfor Helsingfors. Mannen ble selv drept i eksplosjonen som til nå har krevd sju mennesker livet, og skadet over 60.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vanligvis søvnige Helsingfors-forstaden Vanda er i sjokk etter eksplosjonen i kjøpesenteret Myyrmanni. Finsk politi mener å ha funnet identiteten til den antatte gjerningsmannen som selv mistet livet i eksplosjonen. De er foreløpig tilbakeholdne med informasjon om 20-åringen som var kjemistudent ved universitetet i Helsingfors. Han har ingen kriminell bakgrunn. Politiet vet ikke hva som var motivet for ugjerningen, og kan derfor ikke utelukke at det var en selvmordshandling.

20-åringen var den siste som ble identifisert blant de sju dødsofrene. Bomben han skal ha brukt, besto av to kilo sprengstoff og inneholdt blyhagl og metallfragmenter for å gjøre mest mulig skade.

Politiet sier funn på stedet bærer preg av at den må ha vært hjemmelaget.

- Bomben er av en type som ikke hvem som helst kan produsere. Det kreves en del forhåndskunnskaper, opplyser etterforskningsleder Tero Haapala til media. Politiet vet ikke om mannen opererte på egen hånd eller om flere kan stå bak. Men innenriksminister Ville Itala opplyser at det ikke er mistanker som knytter 20-åringen til noen terrororganisasjoner.

Grusomme scener

Bomben gikk av i kjøpesenterets aula like før klokka 20 fredag kveld. Like før ble det arrangert underholdning for barn i aulaen. 81 personer ble skadet, hvorav 15 barn og 48 voksne så alvorlig at de må behandles på sykehus. Tilstanden er fortsatt kritisk for flere av de skadde. Deler av taket og ei gangbru raste sammen i den kraftige eksplosjonen. Skrekkscenene var mange da redningspersonell kom til.

Tapio og Helinä Lagerkrans var i kjøpesenteret for å gjøre helgehandelen. Helinä sto nær trappeoppgangen da bomben eksploderte.

- Det var forferdelig. Jeg så blod overalt. Ei lita jente på 5- 6 år lå død. Min kone hadde fått splinter i beina og blødde. Det var fullstendig kaotisk inne i senteret, forteller Tapio som mirakuløst kom fra det uten skader.

Helinä ble fraktet til Tölö sykehus og operert i går ettermiddag.

- Hun kjemper for å holde humøret oppe, men stemmen brister og hun er nær ved å gråte hele tida, sier han.

17-årige Jesse Laesterä skulle bare ut og kjøpe melk til sin mor. Han ble drept momentant i eksplosjonen.

- Jeg kan ikke forstå hva som har skjedd. Det var bare oss to i familien. Nå er jeg helt ensom, sier moren.

- Da han ikke kom tilbake, ringte jeg på mobiltelefonen hele natta. Jeg skjønte at noe måtte ha skjedd. Men dødsbudskapet kom først i går morges, forteller hun.

Mangler blod

Finske Røde Kors etterlyser blodgivere etter at store deler av blodlageret er brukt opp på å behandle de skadde.

Reaksjonene har vært voldsomme både i og utenfor Finland etter bombeeksplosjonen. Statsminister Paavo Lipponen gikk tidlig ut i går morges og kalte handlingen en terroraksjon.

- Dette er en forbrytelse som savner sidestykke i Finland, uttalte Lipponen på finsk fjernsyn. Regjeringen hadde et krisemøte i går. Kondolansetelegram har strømmet inn fra hele verden.

FINLAND I SJOKK: En rettsmedisinsk ekspert finkjemmer det som er igjen etter eksplosjonen i kjøpesenteret Myyrmanni i Helsingfors. Eksplosjonen fredag kveld har foreløpig kostet sju mennesker livet og over 60 er skadde, mange alvorlig.