Dagbladets avsløringer:

- Tror knapt det man leser

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-politiker Aamir J. Sheikh må forklare seg om sin nærkontakt med autoritære regimer, mener stortingspolitiker Åsmund Aukrust (Ap).

TROR KNAPT DET HAN LESER: - Ingen bør kunne kjøpe seg ærespris og møte med Norges statsminister, sånn som det framstår i denne saken, sier Åsmund Aukrust (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TROR KNAPT DET HAN LESER: - Ingen bør kunne kjøpe seg ærespris og møte med Norges statsminister, sånn som det framstår i denne saken, sier Åsmund Aukrust (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Dagbladet avslørte torsdag at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ifølge en e-post ba det autoritære regimet Bahrain om 704 000 kroner, med Bondevik i kopi.

En måned seinere overrakte Bondevik og Sheikh en «ærespris» til representanter for Bahrains statsminister.

Både Åsmund Aukrust (Ap) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), som begge sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité, reagerer kraftig på avsløringen:

- Kjell Magne Bondevik er en så erfaren politiker at han må vite hva det betyr når han som tidligere statsminister pleier så nær kontakt med autoritære regimer, sier Aukrust, som leder Arbeiderpartiets utenriksfraksjon.

Prisoverrekkelsen skjedde på et arrangement i Norge, der daværende statsminister Erna Solberg var til stede, fordi hun skulle dele ut en annen pris.

- Tror det knapt

Bahrains statsminister fikk æresprisen «for hans innsats for å fremme regional og global fred, sikkerhet, toleranse og harmoni», ifølge Sheikhs organisasjon 14. August-komiteen, som sto bak prisen.

- Bahrain er autoritært regime med massive brudd på menneskerettighetene. Her framstår det som de har fått tilbud om å kjøpe seg en pris «for fred, sikkerhet, toleranse og harmoni». Det er knapt så man tror det man leser, sier Aukrust.

Han viser til at Dagbladet har hatt en rekke avsløringer om «nære økonomiske forbindelser mellom Oslosenteret, 14. August-komiteen og autoritære land, som har kjøpt seg møter i Norge»

- Jeg reagerer på de mange avsløringene fra Dagbladet. Ingen bør kunne kjøpe seg ærespris og møte med Norges statsminister, sånn som det framstår i denne saken, sier Aukrust.

Kjell Magne Bondevik har følgende kommentar:

- Jeg er meg bevisst hvilken rolle jeg har når jeg snakker med politikere fra andre land. Jeg setter meg inn i Norges relasjoner og politikk overfor de landene jeg besøker, og sier aldri noe i strid med dette.

Aamir J. Sheikh svarer at han aldri har hatt en skjult agenda for sitt freds- og forsoningsarbeid:

- Det er ingen som kan «kjøpe» seg til en pris som 14. August-komiteen deler ut. Det er mot våre prinsipper. La meg nok en gang understreke at det er ingen som har betalt for å få møte norske politikere. Jeg har hele veien vært åpen om mine relasjoner til ulike organisasjoner og land, skriver Sheikh, og legger til:

- Dette har jeg gjort gjennom media som alltid har vært invitert til alle våre arrangementer. I tillegg har jeg selv delt informasjon hele veien om fredsarbeidet offentlig på min facebookside, stiftelsens og komiteens hjemmeside, hvor Dagbladet for øvrig har forsynt seg med private bilder (uten min/vår tillate) i nesten alle artiklene Dagbladet har publisert under overskriften «Dagbladet avslører». Sannheten er at det er informasjon jeg selv har delt omverdenen.

- Privat utenrikspolitikk

Både Bondevik og Sheik sto bak invitasjonen til representantene fra Bahrain. De to norske politikerne hadde også vært to ganger på besøk i Bahrain, hos statsministeren og kronprinsen, i året før utdelingen.

Tidligere har Dagbladet avslørt hvordan Sheikhs stiftelse, Bondevik og Oslosenteret har mottatt millionhonorar fra den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League, via Sheikhs stiftelse.

Det norske Utenriksdepartementet legger til grunn at Muslim World League har «tette bånd» til Saudi-Arabia. Bondevik, Sheikh og Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa sier at organisasjonen er uavhengig av regimet.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Sheikh og Bondevik driver en form for privat utenrikspolitikk, som kan være skadelig.

Derfor mener han at Utenriksdepartementet (UD) bør engasjere seg i det som kommer fram i Dagbladet.

- Det er UD som har ansvar for utenrikspolitikken vår, det er ikke Bondevik og Sheikh som skal stå for den, sier Tybring-Gjedde.

KRITISK: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Utenriksdepartementet bør ha en mening om det kan er privat utenrikspolitikk fra Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh sin side. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Utenriksdepartementet bør ha en mening om det kan er privat utenrikspolitikk fra Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh sin side. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret har hatt «kontakter mot mange som norske myndigheter ikke nødvendigvis har det næreste forhold til.»

- Bondevik snakker om fred og forsoning, men det er vanskelig å dokumentere. Hvor er freden og forsoningen, og hvilke konsekvenser har det for norsk utenrikspolitikk? For han driver jo med norsk utenrikspolitikk, og det er utenriksdepartementet og regjeringen som skal drive med det, sier Tybring-Gjedde.

- Ingen bindinger

Frp-politikeren mener at Bondevik som tidligere statsminister har et spesielt ansvar for hvilke saker han fronter eller hvem han har kontakt med. Det ansvaret mener Bondevik at han tar:

- Jeg driver ikke med «privatpraktiserende utenrikspolitikk.» Jeg har selv vært utenriksminister og vet godt at utenrikspolitikken forvaltes av UD innenfor de rammer de folkevalgte i Stortinget trekker opp. Jeg prøver ikke å influere på eller forandre på dette. Men jeg vet også at tidligere politikere og andre uavhengige står friere til å ha ulike kontakter, og at dette i noen tilfeller kan være nyttig, skriver Bondevik.

Han legger til at Oslosenteret ikke mottar driftsstøtte fra, og har ingen politisk binding til, andre lands regimer.

Sheikh svarer at han ikke driver med utenrikspolitikk:

- Jeg leder en stiftelse og komité som har som formål å jobbe for fred, forsoning og brubygging mellom mennesker, kulturer, religioner og ikke minst land som er i konflikt. Vi har siden 2005 stilt opp for mennesker og land som har vært i ulike kriser.

Sheikh skriver at organisasjonene har drevet «støttearbeid i samarbeid med norske hjelpeorganisasjoner for redde liv og helse til mennesker i nød, samt arbeid for forsoning og fred.»

- Dette gjelder blant annet Pakistan, India, Syria, Midtøsten og Kashmir. I motsetning til andre som bare er opptatt av å kritisere, har vi også gjennom dialog forsøkt å bidra med å fokusere på blant annet menneskerettigheter.

Ber om en forklaring

Verken Kjell Magne Bondevik eller Aamir J. Sheikh har svart på spørsmål om deres kontakt med regimet i Bahrain.

Bondevik har skrevet at han ikke vil svare på nye spørsmål, fordi han mener Dagbladet har en forutinntatt agenda og at flere av spørsmålene «bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.» Sheikh har skrevet at Dagbladet «bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme».

Arbeiderparti-politiker Aukrust mener Bondevik og Sheikh bør forklare seg:

- Her må vi forvente at de svarer for seg. Det er utrolig å se at Høyre-politiker Sheikh og en tidligere statsminister avviser å svare på spørsmål i denne saken. Vi trenger åpenhet og at de forklarer om hva slags forbindelser de har til disse regimene, både politisk og økonomisk, understreker Åsmund Aukrust.

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, som leder utenriks- og forsvarskomiteen, ønsker ikke å komentare saken.

Spørsmål til utenriksministeren

Frp-politiker Tybring-Gjedde sendte torsdag et spørsmål til utenriksministeren om hvor mye støtte som hadde blitt bevilget til Oslosenteret siden opprettelsen, og til hvilke formål.

- Vi skal komme til bunns i hvordan de finansieres og hva de driver med, og hvem som kontrollerer det de driver med, sier Tybring-Gjedde.

Begrunnelsen for spørsmålet er det som kommer fram i Dagbladets artikler.

Sheikh og Bondevik har ikke svart på spørsmål om hvorvidt de eller organisasjonene deres har mottatt penger fra Bahrain.

Oslosenterets direktør Karolina Olofsson, som tiltrådte i år, svarer følgende på spørsmål om senteret har mottatt penger fra Bahrain.

- Nei, vi har ikke fått statsstøtte til våre operasjoner, inklusive fra Bahrain.

På spørsmål om hvor mye statlig støtte Oslosenteret har fått siden starten i 2006, svarer hun:

- Akkurat som andre utviklingsorienterte organisasjoner mottar vi midler til programmer fra ulike bistandsorganer som NORAD. Gjennom åra har vi fått støtte fra Norge, Belgia, Sverige og Danmark.

- Like uforklarlig

Norsk PEN var en av ni organisasjoner som protesterte i 2019, da Bahrain ble tildelt «ærespris» med statsminister Solberg til stede. Styreleder Kjersti Løken Stavrum viser til at Norsk PEN var utvetydig den gangen, og sier nå:

- Norsk PEN og en rekke andre organisasjoner reagerte sterkt på tildelingen av prisen i 2019. Den er like uforklarlig i dag. Lite, om noe, har utviklet seg til det bedre i Bahrain siden den gang når det kommer til menneskerettigheter, sier Kjersti Løken Stavrum.

- UFORKLARLIG: - Lite, om noe, har utviklet seg til det bedre i Bahrain siden 2019 når det kommer til menneskerettigheter, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- UFORKLARLIG: - Lite, om noe, har utviklet seg til det bedre i Bahrain siden 2019 når det kommer til menneskerettigheter, sier styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer