Tror kongeparet kan svekke ytringsfriheten i Tyrkia

Norsk PEN ber kongeparet utsette besøket til landet for ikke å risikere 20 års arbeid med ytringsfrihet.

KAN TRUE YTRINGSFRIHETEN: Kongeparet kan ifølge William Nygaard bli misbrukt politisk i Tyrkia. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix
KAN TRUE YTRINGSFRIHETEN: Kongeparet kan ifølge William Nygaard bli misbrukt politisk i Tyrkia. Foto: Ned Alley/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Harald og Dronning Sonja skal etter planen besøke Tyrkia sammen med representanter for regjeringen og norsk næringsliv 5.-7. november. De skal besøke Ankara og Istanbul, og møte med Tyrkias president Abdullah Gül.

Norsk PEN, den norske avdelingen i verdens største ytringsfrihetsorganisasjon PEN International, stiller seg kritiske til besøket og ber om at Deres Majesteter utsetter reisen på ubestemt tid.

Grunnen til dette skal være den kritiske situasjonen rundt menneskerettigheter i landet.

- Vi tror et kongelig besøk til Tyrkia vil gi et tilbakeslag for ytringsfrihetsarbeidet som pågår i Tyrkia. Dagens regime under statsminister Recep Tayyip Erdogan har utviklet en maktambisjon, som har ført til en massiv undertrykking av de kritiske stemmene i landet. Spesielt mot journalister og forfattere. Vi har belegg for å tro at et kongelig besøk med all sin symbolverdi vil bli misbrukt politisk i sterk utakt med menneskerettighetene, sier styreleder i Norsk PEN, William Nygaard til Dagbladet.

I en pressemelding skriver Norsk PEN følgende:

« Norsk PEN advarer mot de konsekvensene besøket kan få i form av styrket legimitet for regimet og en tilsvarende svekket situasjon for alle som kjemper for ytringsfrihet og fengslede skribenter. »

Konflikt i Tyrkia I sommer oppsto det full konflikt mellom tyrkiske myndigheter og en gruppe demonstranter i Geziparken i sentrum av Istanbul, etter at demonstrantene kjempet for å redde parken.

Demonstrasjonen som startet som en miljødemonstrasjon utviklet seg til å bli et sterkt uttrykk for misnøye mot den tyrkiske regjeringen og landets utvikling.

Ifølge Nygaard er det ikke bare demonstrasjonene i sommer som er bakgrunnen for pressemeldingen, men den store kunnskapen Norsk PEN har om tyrkisk ytringsfrihet.

- Vi ber ikke på grunnlag av sommerens demonstrasjoner alene, men basert på Norsk PENs 20 år lange erfaring med tyrkisk ytringsfrihet, sier Nygaard til Dagbladet.

- Planleggingen går sin gang Statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, forteller til Dagbladet at kongeparets reise til Tyrkia vil finne sted.

- Denne reisen er planlagt nøye, og det er de brede relasjonene mellom Norge og Tyrkia som er grunnlaget. Vi har mange nordmenn som hvert år reiser til Tyrkia og vi har mange nordmenn med tyrkisk bakgrunn, sier Larsen.

Han opplyser også om at kongeparet alltid ledsages av representanter fra regjeringen, og at ytringsfrihet er et tema som vil bli tatt opp i de politiske samtalene.

- Det er mye kongeparet skal snakke med presidenten om, og elementet som Norsk PEN tar opp med ytringsfrihet er et tema som vil bli tatt opp, sier Larsen til Dagbladet.

Larsen roser også Norsk PENs arbeid i Tyrkia.

- Jeg vil bare også si at Norsk PENs arbeid med ytringsfrihet er viktig og at de har mye støtte i Utenriksdepartementet. 

Møte på Litteraturhuset 9. oktober skal Norsk PEN i samarbeid med Norsk Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening (NFF) snakke om forholdene i Tyrkia på Litteraturhuset. De har bedt fire tyrkiske skribenter til Oslo for å hjelpe til med å gi en forståelse av utviklingen og kompliserte situasjonen i landet.

Arrangementet heter «Hvilke konsekvenser får demonstrasjonene i Geziparken og på Taksimplassen for ytringsfriheten i Tyrkia?».

Overlevde drapsforsøk William Nygaard er godt kjent med ytringsfrihet for forfattere. Som forlagssjef i Aschehoug i 1990, ga forlaget ut Salmon Rushdies «Satanistiske vers». Det gjorde at han kom under fatwaen som ble utstedt fra presteregimet i Iran som dømte Rushdie, alle hans oversettere og forleggere til døden.

I 1993 ble Nygaard forsøkt drept og ble skutt tre ganger utenfor boligen sin i Holmenkollåsen i Oslo.

TYRKIA:William Nygaard på Taksim-plassen i Istanbul i sommer.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
TYRKIA:William Nygaard på Taksim-plassen i Istanbul i sommer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 232719215


Varnish cache server