NYTT INTERVJU:  Oslo-politiet vil legge fram et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett når saken rundt Krekar igjen skal opp for retten. Beviset er en gradert PST-rapport. Men før dette har han fått økt oppmerksomhet rundt egen person etter nytt intervju med NRK. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYTT INTERVJU: Oslo-politiet vil legge fram et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett når saken rundt Krekar igjen skal opp for retten. Beviset er en gradert PST-rapport. Men før dette har han fått økt oppmerksomhet rundt egen person etter nytt intervju med NRK. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Tror Krekar forbereder å reise hjem til Nord-Irak

- Jeg er ikke overrasket over utsagnet, sier terrorekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Najmuddin Faraj Ahmad (58), mer kjent som Mulla Krekar, får nå nok en gang søkelyset rettet mot seg etter hans kontroversielle meninger i et lengre intervju med NRK.

- De som lager Muhammed-karikaturer, må dø. De tråkker på vår verdighet, våre prinsipper og vår tro. Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier mulla Krekar (58).

- Men hvis tegneren er alene - da er det greit? spør NRKs reporter.

- Utslett, utslett! svarer Krekar.

Ønsker posisjon Terrorekspert Kjetil Stormark forteller til Dagbladet at han synes det er vanskelig å spekulere hvor Krekar vil med dette, og forteller at dette er «en del av spillet rundt Krekar».

- Jeg er ikke overrasket over utsagnet fra Krekar, men kan ikke se at det er særlig smart, sier Stormark.

 VANSKELIG:  Terrorekspert Kjetil Stormark forteller til Dagbladet at han synes det er vanskelig å spekulere hvor Krekar vil med dette, og forteller at dette er «en del av spillet rundt Krekar». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
VANSKELIG: Terrorekspert Kjetil Stormark forteller til Dagbladet at han synes det er vanskelig å spekulere hvor Krekar vil med dette, og forteller at dette er «en del av spillet rundt Krekar». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Terroreksperten finner derfor timingen til dette meget underlig.

- Vi er opp i en rettssak og en diskusjon her til lands hvorvidt Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet eller ei. Slike utsagn som han kommer med i dag, bidrar ikke til et mindre trusselbilde mot Norge, og derfor er timingen meget spesiell, sier han.

Tror han vil reise Stormark tror kanskje at mulla Krekar har et annet mål med disse uttalelsene.

- Dette kan være en antydning hvor Krekar forbereder en reise tilbake til Nord-Irak. Han har dyrket fram en martyrstatus blant sine tilhengere, og hvis han skal tilbake til Nord-Irak trenger han støtte blant de mektige ekstreme islamistene for å overleve. Med slike uttalelser kommer han nok nærmere akkurat det miljøet, sier Stormark.

Han bygger opp disse uttalelsene ved å forklare at Krekars bror Khalid Faraj Ahmed i lang tid har forsøkt å diskutere med sentrale personer i den Nord-Irakiske regjeringen med den hensikten å fikse en trygg retur for Krekar.

 KRITISK:  Gule mener krekar skiller seg ut fra andre ekstreme islamister.

- Krekar oppfordrer i større grad direkte til vold. Han sier ikke at «det er normalt innenfor troen og praktisere slik», eller lignende. Han sier klart og tydelig «utslett, utslett», om man tegner profeten Muhammed. Jeg mener dette er direkte voldstrusler og kan oppfattes som drapstrusler, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
KRITISK: Gule mener krekar skiller seg ut fra andre ekstreme islamister. - Krekar oppfordrer i større grad direkte til vold. Han sier ikke at «det er normalt innenfor troen og praktisere slik», eller lignende. Han sier klart og tydelig «utslett, utslett», om man tegner profeten Muhammed. Jeg mener dette er direkte voldstrusler og kan oppfattes som drapstrusler, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer

Samtidig er han klar på at «bare Krekar selv vet hva han egentlig tenker», og at dette er hans antydninger.

Islamforsker Gule forteller at situasjonen rundt Krekar er for vanskelig til at det blir en retur med det første.

- Det kan godt hende Krekar selv tror at det blir en retur, men der tar han feil. Han er ikke trygg i Nord-Irak, og jeg har vanskelig for at dette skal fordre en retur, sier Gule til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg forteller til NRK at hun tar sterk avstand fra disse holdningene.

- Voldsoppfordringer Islamforsker Lars Gule er klar på hva han mener om Krekars uttalelser.

- Dette er voldstrusler og kan oppfattes som direkte drapstrusler. Han risikerer nå tiltale for å ha fornyet truslene, og muligheten for at påtalemyndigheten vil benytte seg av denne anledningen til å kjøre en ny sak, er absolutt til stede, sier han.

- Dette tjener jo selvsagt ikke mulla Krekars sak, og jeg tror hans advokat Brynjar Meling river seg i det håret han ikke har, sier Gule til Dagbladet.

Gule mener krekar skiller seg ut fra andre ekstreme islamister.

- Krekar oppfordrer i større grad direkte til vold. Han sier ikke at «det er normalt innenfor troen og praktisere slik», eller lignende. Han sier klart og tydelig «utslett, utslett», om man tegner profeten Muhammed. Jeg mener dette er direkte voldstrusler og kan oppfattes som drapstrusler, sier han.

Politiet bekrefter nå at de vil undersøke om uttalelsene mulla Krekar kommer med er straffbare.

Nye bevis Oslo-politiet vil legge fram et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett når saken rundt Krekar igjen skal opp for retten. Beviset er en gradert PST-rapport.

Kongen i statsråd vil fredag oppnevne en uavhengig advokat som skal vurdere holdbarheten av beviset. Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, får ikke se den hemmelighetsstemplede rapporten.

- Dette er ytterligere dokumentasjon på at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt og aktor i saken, Vegard Rødås til Dagbladet.

Det er utlendingslovens paragraf 133 som brukes for å hemmeligholde PST-rapporten om Krekar. Rødås kjenner ikke til noen tilfeller der den er blitt brukt tidligere.

 HEKTISK:  Advokat Brynjar Meling har foreløpig ikke svart Dagbladets henvendelser. Foto: Oda Leraan Skjetne
HEKTISK: Advokat Brynjar Meling har foreløpig ikke svart Dagbladets henvendelser. Foto: Oda Leraan Skjetne Vis mer

- Dette gjøres veldig, veldig sjelden, sier politiinspektøren.

Oslo politidistrikt ble gjort kjent med rapporten for en drøy uke siden. Rødås har selv lest rapporten, og fikk den i hende for bare noen dager siden.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med mulla Krekars advokat, Brynjar Meling.