Tror Krekar fortsatt er leder

Han blir sittende i varetekt i fire uker. Det har Borgarting Lagmannsrett bestemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgarting Lagmannsrett opplyste klokka 15:00 til Dagbladet.no at mulla Krekar likevel blir fengslet. De har dermed funnet skjellig grunn til mistenke mullaen, og Økokrim har fått medhold.

Krekar påkjærer kjennelsen til Høyesterett.

"Det er etter lagmannsrettens oppfatning skjellig grunn til mistanke om at siktede har hatt – og har – en sentral posisjon i Ansar al Islam", skriver retten i dommen.

Videre heter det: "[...] det er skjellig grunn til mistanke om at siktede [...] har beholdt sin reelle innflytelse over organisasjonen".

"[...] lagmannsretten [må] konkludere med at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at siktede står i et nært tilknytningsforhold til Ansar al Islam, og at han øver en betydelig innflytelse på organisasjonens virksomhet."

Ifølge NTB får han besøks og brevkontroll mens han sitter fengslet.

Retten avga sin kjennelse klokken 13:38 på Fax. Kontoret til forsvarer Brynjar Meling ble informert, men kunne ikke offentliggjøre innholdet før klokken 15.00.

Politiet ba forrige mandag Oslo Tingrett om at mulla Krekar ble varetektsfengslet for fire uker med brev og besøkskontroll. Men Økokrim og førstestatsadvokat Erling Grimstad fikk ikke medhold i sin begjæring av retten.

Politiet ville ha mullaen fengslet for blant annet medvirkning til drapsforsøk i Nord-Irak og for oppfordring til terrorhandlinger i diskusjonsforumer på Internett. Krekar hevder han er uskyldig.

Det var først og fremst avhøret av to menn i Nord-Irak som var Økokrims grunnlag for fengsling. De to mennene på 20 og 17 år har forklart at de skulle utføre selvmordsoppdrag i Kurdistan. De fikk opplæring av organisasjonen Krekar startet, Ansar al-Islam. Det er dette terrorforsøket Krekar er siktet for.

Les hele kjennelsen her!