Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

REGJERINGSSPØRSMÅLET

Tror KrF velger side før landsmøtet

- De som stemte på oss har fått politisk valuta langt utover våre fire prosent, sier KrF-kronprins Kjell Ingolf Ropstad.

ERNAS SMERTETERSKEL: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad opplever at KrF fortsatt samarbeider godt med regjeringen, selv om partiet i en del saker stemmer sammen med opposisjonen. Han har ikke fått noe signal om at KrF tråkker over Ernas smerteterskel. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ERNAS SMERTETERSKEL: KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad opplever at KrF fortsatt samarbeider godt med regjeringen, selv om partiet i en del saker stemmer sammen med opposisjonen. Han har ikke fått noe signal om at KrF tråkker over Ernas smerteterskel. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag formiddag avholder KrF sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren. Partiets unge nestleder Kjell Ingolf Rostad er godt fornøyd med KrFs politiske vår, og ikke minst forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

- Det gikk egentlig ganske greit, selv om de nok mente jeg var relativt kravstor i forhandlingsrommet. De tre andre skjønte ganske godt hva KrF trengte. I den politiske situasjonen vi er nå, med ei mindretallsregjering, må også KrF ha gjennomslag.

- Vi hadde ganske kraftige ordvekslinger, men unngikk hyling og bråk i media, sier KrFs sjefsforhandler.

Tre mot en

Kell Ingolf Ropstad kikker på bildet en KrF-rådgiver tok under revidertforhandlingene, og gliser. På spørsmål om han følte det var rått parti, svarer han:

- Det var jo tre mot en, annerledes enn under statsbudsjettforhandlingene i høst da jeg hadde Terje Breivik ved min side, før Venstre gikk i regjering. Men stemningen var god nå også. De hørte på meg, sier Kjell Ingolf Ropstad.

TRE MOT EN: Kjell Ingolf Ropstad måtte ta kampen om kronene alene under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. På motsatt side fra venstre Helge André Njåstad (Frp), Henrik Asheim (H) og Abid Raja (V). Lengst til venstre politisk rådgiver Magnus Birkelund (Frp). Foto: Dag Fedøy, KrF
TRE MOT EN: Kjell Ingolf Ropstad måtte ta kampen om kronene alene under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. På motsatt side fra venstre Helge André Njåstad (Frp), Henrik Asheim (H) og Abid Raja (V). Lengst til venstre politisk rådgiver Magnus Birkelund (Frp). Foto: Dag Fedøy, KrF Vis mer

Han poengterer at man ikke kan forvente at et parti med 4,2 prosent oppslutning makter å løse alle saker.

- Men jeg mener de som stemte KrF har fått valuta langt utover våre fire prosent, sier KrFs sjefsforhandler.

KrF-seirene

Ropstad trekker fram følgende seiere som KrFs viktigste seiere i avtalen med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett:

- 100 millioner kroner til gjennomføring av bemanningsnorm i barnehagene. 50 nye millioner til nødhjelp, slik at vi nå yter ytterligere 150 millioner til Kongo og Yemen, der utviklingen har vært dramatisk den siste tida. Sammen med dødsgebyret, som vi heldigvis fikk fjernet, sier han.

Ropstad mener at det også var av stor betydning for KrF å få regjeringen på gli i Color Line-saken, der de ansatte frykter utflagging og utrygghet for arbeidsplassene. KrF fikk dessuten gjennomslag for å sikre driften på Borgestadklinikken, samt bedre distriktsprofil på hvor fremtidige passkontor skal være.

Løpes ned av lobbyister

- Gikk du ut av forhandlingsrommet den siste dagen lettere til sinns enn da dere begynte, eller måtte du svelge for mange kameler?

- Nei, jeg slapp å svelge kameler. Selvsagt var det ting vi kunne ønsket oss, men vi var rett og slett veldig godt fornøyd med totalen. Dette er også videreføring av et godt statsbudsjett som har bidratt til vekst i økonomien og lavere ledighet.

KrF opplever et enormt påtrykk av lobbyister og andre som vil ha hjelp av vippepartiet til å løse sine hjertesaker.

- Vi har merket en stor forskjell siden valget, og regner med at dette bare forsterker seg til høsten. KrF har bare åtte representanter, men får ekstremt mange henvendelser. Vi prøver å være imøtekommende. Likevel er det umulig å ta imot alle. En del har også urealistiske forventninger til hva KrF kan få til.

Trives på vippen

KrF-nestlederen mener at tida etter stortingsvalget har vært positiv for partiet.

- I valgkampen lurte veldig mange på hva KrFs politikk var, fordi vi bare ble spurt om regjeringskonstellasjonene. Men siden i høst har alt handlet om politikk, fordi vi har vippet og virkelig fått synliggjøre hva vi står for.

- Min opplevelse er at folk nå ser hvilken viktig rolle KrF har i det politiske landskapet. Vi får mange positive tilbakemeldinger fra partimedlemmer når vi er ute og besøker lokallagene.

Nekter for vingling

Ropstad mener at KrF tvinges til å være Stortingets mest ansvarlige parti.

- Vi balanserer og tenker helhetlig. KrFs kurs er rettlinjet. Vi stemmer for det vi er for. Når folk hevder at KrF vingler, pleier jeg å si at det er flertallet som varierer. Vi gjør bare det vi mener er riktig.

- Teller du opp hvor ofte du er på lag med Jonas og hvor ofte du er på lag med Erna i avstemningene i stortingssalen?

- Vi har sagt tydelig at vi ønsker Erna Solberg som statsminister, riktignok med en annen regjeringssammensetning. Men KrF samarbeider fortsatt godt med regjeringen, selv om vi i en del saker stemmer sammen med opposisjonen. Selvsagt er vi klar over at det er en smerteterskel for enhver regjering. Men jeg har ikke fått noe signal om at vi nærmer oss den.

KrFs veivalg

KrF står foran en spennende høst. I september behandler landsstyret tilbakemeldingene fra partiorganisasjonen om hvilke saksområder KrF skal prioritere høyere, og hvilke som skal nedprioriteres.

- Vi har sagt at samarbeidsdiskusjonen ikke må spore av det arbeidet. For uavhengig av om vi skal sitte i regjering eller her på Stortinget, er det nødvendig å konkludere på hva vi skal jobbe mest med. Så får vi diskutere samarbeid etterpå.

- Hva med deg personlig, kan du sitte i regjering med Frp?

- Det er viktig at vi i partiledelsen ikke går for langt i å sende signaler i den ene eller andre retningen. For da kortslutter du prosessen om det politiske prosjektet. Derfor er min oppgave som nestleder å sikre at partiet får gjort den nødvendige ryddejobben etter valget.

- Regner du med at KrF har avgjort veivalget før landsmøtet neste vår?

- Jeg håper det. Hvis vi starter den diskusjonen i oktober, så bør ikke prosessen dra for langt ut. Ingen partier har godt av at sånne debatter varer for lenge, sier Kjell Ingolf Ropstad

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media