Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror kulda vil gi økt trafikk til Syden

Skal du dra?

KAMELER PÅ STRANDA I DUBAI:  Ser kanskje mer fristende ut nå som temperaturen synker langt ned på minussiden av gradestokken i Norge. Foto : Hans A Vedlog/Dagbladet
KAMELER PÅ STRANDA I DUBAI: Ser kanskje mer fristende ut nå som temperaturen synker langt ned på minussiden av gradestokken i Norge. Foto : Hans A Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir vinteren lang og hustrig, vil mange gi blaffen i høye strømpriser og i stedet bruke pengene på en reise til Syden. Der kan sol og varme gi overskudd til å møte resten av vinteren.

Reisebransjedirektør utland, Rolf Forsdahl, i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) mener generelt at en kald vinter i 2011 i seg selv ikke vil føre til ekstraordinær trafikk til varme strøk. Likevel tror han at jo lenger prognosene for det kalde været holder seg, desto flere sydenreiser vil vi foreta.

Vel 80 prosent av befolkningen (aldersgruppen 16-79 år) er på minst én ferietur i året. To av tre nordmenn prioriterer sommerferien. I 2009 foretok vi 16,8 millioner ferieturer, hvorav rundt 30 prosent - vel 5,6 millioner turer - gikk til utlandet.

Konservative Andelen utenlandsferie har de siste årene steget på bekostning av reise i eget land. Forsdahl sier til NTB at han tror på økning av utenlandsandelen også i år og støtter seg på prognoser fra HSHs medlemmer i reisebyrå- og turoperatørbransjen.

- Men i det feriemønster vi velger, er vi nokså konservative, og Danmark. Spania og Sverige er fortsatt blant våre mest foretrukne ferieland. I det store og hele reiser vi der vi har vært tidligere. Men det som har vært påtakelig de siste årene er at Tyrkia, som har vært litt preget av på-og-av som reisemål, nå har posisjonert seg som en av de tre store reisemålene i sommersesongen på bekostning av Hellas, sier Forsdahl.

Hellas og Spania Norske reisebyråer og turoperatører ser med spenning fram til hvordan Hellas kommer seg gjennom den økonomiske krisen landet er i. Det er håp om at det ikke går ut over turismen.

- Reiselivsnæringen i Hellas er innstilt på at de skal gi bedre service og opplevelser enn før, men transportsektoren kan tenkes å bruke feriesesongen til å markere egne standpunkter. Jeg vet at den greske turistnæringen arbeider med pr-planer for 2011 der de fokuserer på prisgunstighet og maksimal service for turistene, sier Forsdahl.

Han mener det ennå er for tidlig å si hvordan det vil gå med turismen i Spania og Portugal, men peker på at i løpet av første halvår 2011 vil man få svar på om reiselivsbedriftene i disse landene får samme utvikling som turismen i Hellas fikk i 2010.

- Spørsmålet er om den gjennomprofesjonaliserte turistnæringen i Spania vil klare å holde dette på avstand. Turisme er den viktigste inntektskilden for store deler av Spania. Det er mulig at den spanske mentaliteten er annerledes enn den greske og derfor ikke setter store deler av næringen i spill, sier Forsdahl.

Eksotiske mål Reisebransjedirektøren tipper at reiser til Latin-Amerika, Karibia og Mexico vil øke forholdsvis mer enn til Sørøst-Asia i 2011, fordi nye flyruter vil åpne nye reisemål der. Også Afrika vil komme, mener Forsdahl.

- Snart kommer vi i den situasjon at alle har vært over alt! Og da er det lite igjen til den som ønsker den eksotiske reisen. Det blir gjerne ukjente steder, små øyer og regioner der turisme ikke er utviklet, sier Forsdahl, som mener at du nødvendigvis ikke behøver å reise langt for å oppnå det som er eksotisk for deg.

- Søkelyset bør etter min mening flyttes fra hvor du har vært til hva du har opplevd. Det betyr at den eksotiske og eksklusive reisen du planlegger til høye fjell langt borte, like gjerne kan oppleves i de spanske fjell - bare du pakker reisen slik du selv ønsker, sier reisebransjedirektør Rolf Forsdahl.
(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!