Tror laksefesten vil fortsette i 15 år til

På ett år har lakseaksjer på Oslo Børs hatt en samlet vekst på 67 prosent. Elin Sandnes i McKinsey mener det er langt mer å hente.

PLASS TIL MER LAKS: McKinsey ser store fordeler for lakseoppdrett, og mener næringen vil seksdoble seg til 2.838 milliarder kroner i 2030. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen.
PLASS TIL MER LAKS: McKinsey ser store fordeler for lakseoppdrett, og mener næringen vil seksdoble seg til 2.838 milliarder kroner i 2030. Foto: Anders Horntvedt / Finansavisen.Vis mer

(Finansavisen): - Du får mye gratis når det kommer til laks. Du trenger ikke fjøs, lys, oppvarming og avfallshåndtering. I tillegg kan du utnytte kubikkmeter og ikke kvadratmeter. Laks svømmer i høyden, mens lam trenger store flater med kvadratmetere, sier Elin Sandnes, som er partner i McKinsey, til Finansavisen.

2.838 milliarder

Havøkonomien er estimert til å vokse til 3.000 milliarder dollar, tilsvarende 25.800 milliarder kroner, frem mot 2030. De største næringene i havøkonomien er offshore, olje og gass, shipping, cruise og turisme. Ifølge Sandnes vil akvakultur og fiske­oppdrett vokse fra 4 til 11 prosent, samtidig som havøkonomien dobler seg.

- Det vil si en dobling av havøkonomien fra 2010 til 2030. Av dette utgjorde fiskeoppdrett og akvakultur rundt 4 prosent av havøkonomien på 1.500 milliarder dollar. I 2030 vil fiskeoppdrett og akva­kultur vokse til 11 prosent, som tilsvarer verdier på 2.838 milliarder kroner, sier Sandnes til avisen.

- Vi tror den latente etterspørselen kan være så mye som 60 prosent høyere enn dagens nivå om fem år. Laksenæringen har vært dyktig til å frigi latent etterspørsel og åpne nye markeder. Særlig vekst i lakseretter på kinesiske restauranter og enkle lakse­produkter i Europa og USA vil dra opp etterspørselen.

Stabil laksepris

For laks er det flere faktorer som begrenser produksjon og volum, og dermed opprettholdes prisen, skriver avisen.

- Vi forventer en årlig volum­økning på 4 prosent, men etterspørselen tåler en årlig økning på opp mot 8 prosent uten at det historisk sett har hatt stor påvirkning på pris.

Sandnes mener ifølge avisen lus og sykdom på mange måter har gagnet industrien, og bidratt til høyere priser og marginer.

- Prisen i dag er over dobbelt så høy som i 2002. Høy etterspørsel og lavere volum på grunn av at lakselus og sykdom gir høyere kilopris. Lakse­prisen er 50 prosent høyere enn prisen for biffkjøtt, og 300 prosent høyere enn prisen for kylling.

Andre økonominyheter:

Stadig flere tror på høyere boligpriser
DNB Markets spår sterkere lønnsvekst

- Oslo kommer til å være et problemområde