Tror legendarisk BBC-stjerne ble drept av serbisk dødsskvadron

Jill Dando ble skutt på dørstokken sin i 1999.

DØDSSKVADRONER: Her trener en av Slobodan Milosevic' væpnede grupper i Kroatia i 1995. Denne gruppa kan ikke knyttes til Jill Dando-drapet, men kjennere av saken hevder nå at det er sannsynlig at en serbisk, profesjonell drapsmann sto bak. Foto: AFP/Scanpix
DØDSSKVADRONER: Her trener en av Slobodan Milosevic' væpnede grupper i Kroatia i 1995. Denne gruppa kan ikke knyttes til Jill Dando-drapet, men kjennere av saken hevder nå at det er sannsynlig at en serbisk, profesjonell drapsmann sto bak. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Branka Prpa, kona til den drepte serbiske journalisten Slavko Curuvija, som i et stort intervju med Daily Mirror kommer med nye påstander i saken.

Slavko Curuvija ble drept, nærmest henrettet, i Beograd bare 15 dager før Jill Dando ble skutt på lignende vis i London. Begge to var på vei til sine hjem da drapsmannen kom bakfra, tvang dem i bakken og skjøt dem i hodet på kloss hold.

Curuvijas kone er også en anerkjent historiker med inngående kunnskap om Slobodan Milosevic' styre og borgerkrigen på Balkan, og tror Milosevic' folk sto bak.

Superkjendis Dagen etter at Jill Dando ringte en mann med mellomeuropeisk - muligens serbisk - aksent til BBC i London for å ta på seg ansvaret for drapet.

Jill Dando var da hun ble drept i 1999 en av Englands største TV-personligheter, og drapet var forsidestoff i lang tid. Dando ledet programet «Crimewatch», og ble skutt mandag 26. april 1999.

Jill Dando hadde på TV frontet en kampanje til støtte for kosoalbanske flyktninger som ble drevet på flukt av Milosevic-milits.

SUPERSTJERNE: Jill Dando var en av Englands fremste TV-navn da hun ble drept. Foto: Wikimedia Commons
SUPERSTJERNE: Jill Dando var en av Englands fremste TV-navn da hun ble drept. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Nå tror Branka Prpa at dette gjorde henne til et hatobjekt for Milosevic-styret.

Tror på forbindelse - Jeg tror det er en forbindelse mellom Dando- og Curuvija-drapene. Jeg tror begge ble henrettet, sier hun nå.
Daily Telegraph

- Milosevic-regimet henrettet mange politiske motstandere ved krigens begynnelse. De simpelthen skjøt dem og stakk av, sier Prpa.

-  Og ser du på disse to drapene, framstår det trolig at de er en del av dette mønsteret.

- Tror du Jill Dando ble drept av Milosevic' håndlangere?

- Det er svært sannsynlig, svarer Branka Prpa.

Dømte feil mann Barry George, en voldtektsdømt einstøing bosatt ikke langt fra Jill Dando i Fulham, ble i 2001 dømt til livstid i fengsel for drapet på TV-heltinnen.

DØMTE FEIL MANN: Einstøingen Barry George ble dømt og sonet sju år i fengsel for drapet. Han var uskyldig. Foto: AP/Scanpix
DØMTE FEIL MANN: Einstøingen Barry George ble dømt og sonet sju år i fengsel for drapet. Han var uskyldig. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Han var svært opptatt av både Dando og skytevåpen, og var et lett bytte for politi, påtalemyndighet og domstol. Hans advokat Michael Mansfield hevdet allerede i rettssaken den gang at en serbisk dødsskvadron kunne stå bak drapet, men ble ikke hørt.

Men i 2008 ble en da 48 år gammel Barry George frikjent. Han var blitt utsatt for et justismord.

Politiets opprinnelige etterforskning hadde funnet kruttslam på Georges jakke, men det viste seg at kula som drepte Jill Dando var produsert i det tidligere Sovjetunionen og ikke kunne spores til Barry George.

Får støtte Trusselen som ble ringt inn til BBC lød slik:

- Fordi regjeringen deres, og spesielt statsminister Tony Blair, slaktet ned 17 uskyldige unge mennesker, vil vi slakte tilbake. Det første tilfellet så dere i går, det neste blir Tony Hall.

Hall var nyhetsredaktør i BBC, og fikk politibeskyttelse i seks uker etter at trusselen ble ringt inn.

Også Jill Dandos tidligere agent Jon Roseman sier til Daily Mirror at han tror serbere sto bak drapet.

- Jeg forklarte til politiet at jeg trodde det var en serbisk aksjon, sier han.

Politiet har foreløpig ikke villet kommentere de nye påstandene.

HEDRET: Prins Edwards kone Sophie, grevinne av Wessex, var sammen med popstjernen Sir Cliff Richard med på å starte Jill Waldos støttestiftelse etter drapet. Foto: Ian Waldie/Reuters/Scanpix
HEDRET: Prins Edwards kone Sophie, grevinne av Wessex, var sammen med popstjernen Sir Cliff Richard med på å starte Jill Waldos støttestiftelse etter drapet. Foto: Ian Waldie/Reuters/Scanpix Vis mer