I RETTEN: Den antatte Hells Angels-sjefen Leif Ivar Kristiansen (ryggen til) diskuterer med politiadvokat Per Martin Per Martin Utkilen (venstre) og statsadvokat Per Morten Schjetne. Foto: Ole-Morten Johansen, Dagbladet
I RETTEN: Den antatte Hells Angels-sjefen Leif Ivar Kristiansen (ryggen til) diskuterer med politiadvokat Per Martin Per Martin Utkilen (venstre) og statsadvokat Per Morten Schjetne. Foto: Ole-Morten Johansen, DagbladetVis mer

Tror «Leifen» pratet i koder da han ble telefonavlyttet

Den antatte Hells Angels-sjefen snakket ofte om «trening».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Leif Ivar Kristiansen (51) og fire andre menn står tiltalt i Sør-Trøndelag tingrett i forbindelse med at politiet beslagla et parti på 9,9 kilo hasj i mai 2009. Sammen med to andre er han også tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, for å delta i en organisert kriminell gruppe.

I retten i dag la politibetjenter fram såkalt kommunikasjonskontroll (KK) fra periodene i 2009 som var sentral i saken. Politiet viste at de til en hver tid hadde kontroll over hvor de tiltalte oppholdt seg og alle samtalene de hadde seg imellom.

Statsadvokat Per Morten Schjetne forklarer hvorfor denne omfattende avlyttingen er så viktig for saken.

- Vi mener at dette er et viktig bevis i disse sakene, blant annet for å avklare rollene til de tiltalte i 10-kilos-saken — og også i forhold til ranstiltalen. Jeg sier ikke at det er et avgjørende bevis, men altså et viktig bevis, sier Schjetne.

Kodeprat De tiltalte har selvsagt vært kjent med kommunikasjonskontrollen, og har hatt anledning til å sette seg inn i alt som ble sagt før de kom i retten. De måtte likevel svare på mange spørsmål både fra advokatene, aktor og dommer. Blant annet spørsmål som gikk på mistanke om kodeprat.

- Slik jeg ser det er det ikke noe særlig kodeprat her, sier Leif Ivar Kristiansens advokat Morten Furuholmen.

At det blant annet var mye prat om trening, og det å komme til Oslo bare for en treningsøkt, ble det imidlertid satt en del spørsmålstegn ved.

- Det med trening kan jo være en sjargong dem imellom, men det vet ikke jeg. Hva som er det reelle her tar ikke jeg stilling til, sier Furuholmen.

- Snakker dere i koder når det er snakk om å komme til Oslo for å trene, spurte aktor.

- Det har jeg ikke noe svar på. Det er det han spør meg om, og han (mannen som ringte) bruker jo å trene med meg i Trondheim. Jeg vil ikke spekulere i noe annet, det vil bare bli antakelser, svarte Kristiansen.

I en samtale ble det også sagt:

- Vi  er nødt til å snakkes sammen, vi er nødt til å trene.

Mas fra 30-åring Morten Furuholmen synes at sin klient kom bra ut av samtalene som avspilles i retten.

- Stort sett får vi bekreftet det vi har fått vite i avhørene. Blant annet ser vi jo at min klient er på vei til Hamar når stoffet plukkes opp i Oslo, sier Furuholmen.

I samtalene fikk retten høre avtaler både i forkant, under og etter at hasjen var hentet hos de tiltalte i Oslo i mai 2009.

Retten fikk også høre den omfattende kommunikasjon mellom 30-åringen som skaffet hasjen, og «Leifen». 30-åringen var konstant på tråden for å få tilbake de pengene han mente å ha krav på, noe som førte til at Kristiansen kom med den ene bortforklaringen etter den andre både om hvor han befant seg og hva han holdt på med.

Leif Ivar Kristiansen ble konfrontert av dommeren om at han ofte løy i telefonsamtaler med mannen han hadde lånt penger og kjøpt hasj hos.

- Det er et gjennomgående trekk at du har oppgitt ting som ikke har vært sant. Er det slik du gjør det, spurte dommeren.

- Noen ganger så gjør jeg det. Det er bare slik jeg er, og han begynte å bli litt ivrig, det gjorde han, svarte Leif Ivar Kristiansen.

Avspillingen fra kommunikasjonskontrollen fortsetter i morgen.

- INGEN KODEPRAT: Leif Ivar Kristiansens forsvarer, Morten Furuholmen (venstre) mener sin klient ikke har snakket i koder. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
- INGEN KODEPRAT: Leif Ivar Kristiansens forsvarer, Morten Furuholmen (venstre) mener sin klient ikke har snakket i koder. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer