Tror lekkasjen kan velte hele milliardavtalen: - Dette er nådestøtet

Greenpeace har offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter, som kan velte milliardavtalen mellom USA og EU.

HEMMELIGSTEMPLET: Greenpeace i Nederland offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU om TTIP-avtalen. Foto: Evert Elzinga / EPA / NTB Scanpix
HEMMELIGSTEMPLET: Greenpeace i Nederland offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU om TTIP-avtalen. Foto: Evert Elzinga / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store selskaper og regjeringer vil kunne dra inn milliardfortjeneste som følge av frihandelsavtalen TTIP, som EU og USA forhandler om i disse dager. Men miljøet og forbrukerne vil være de store taperne. 

Det hevder Greenpeace, som mandag lekket 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter om TTIP-forhandlingene som har pågått siden 2013. 

- TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, advarer direktøren for Greenpeaces EU-kontor, Jorge Riss, i en uttalelse.

- Fantastisk Leder i Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, mener lekkasjen er en stor seier for alle som kjemper mot den omstridte frihandelsavtalen. Han tror Greenpeace-lekkasjen kan velte hele avtalen.

- Dette er nådestøtet. Det er helt fantastisk! Jeg tror ikke denne avtalen vil tåle dagens lys, sier han til Dagbladet. 

- Vi har forsøkt å få i gang en norsk diskusjon rundt TTIP i to år. Nå har vi endelig grunnlaget for å føre en ordentlig debatt, sier han videre.

Det har de siste åra vært en økende mistenksomhet i Europa om at avtalen vil sette til side reguleringer som beskytter miljøet og forbrukernes helse til fordel for interessene til multinasjonale selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer