Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror lekkasjen kan velte hele milliardavtalen: - Dette er nådestøtet

Greenpeace har offentliggjort hemmeligstemplede dokumenter, som kan velte milliardavtalen mellom USA og EU.

HEMMELIGSTEMPLET: Greenpeace i Nederland offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU om TTIP-avtalen. Foto: Evert Elzinga / EPA / NTB Scanpix
HEMMELIGSTEMPLET: Greenpeace i Nederland offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter fra forhandlingene mellom USA og EU om TTIP-avtalen. Foto: Evert Elzinga / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store selskaper og regjeringer vil kunne dra inn milliardfortjeneste som følge av frihandelsavtalen TTIP, som EU og USA forhandler om i disse dager. Men miljøet og forbrukerne vil være de store taperne. 

Det hevder Greenpeace, som mandag lekket 248 sider med hemmeligstemplede dokumenter om TTIP-forhandlingene som har pågått siden 2013. 

- TTIP vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, advarer direktøren for Greenpeaces EU-kontor, Jorge Riss, i en uttalelse.

- Fantastisk Leder i Attac Norge, Petter Slaatrem Titland, mener lekkasjen er en stor seier for alle som kjemper mot den omstridte frihandelsavtalen. Han tror Greenpeace-lekkasjen kan velte hele avtalen.

- Dette er nådestøtet. Det er helt fantastisk! Jeg tror ikke denne avtalen vil tåle dagens lys, sier han til Dagbladet. 

- Vi har forsøkt å få i gang en norsk diskusjon rundt TTIP i to år. Nå har vi endelig grunnlaget for å føre en ordentlig debatt, sier han videre.

Det har de siste åra vært en økende mistenksomhet i Europa om at avtalen vil sette til side reguleringer som beskytter miljøet og forbrukernes helse til fordel for interessene til multinasjonale selskaper.

Vil fjerne forbud Senterpartiets Liv Signe Navarsete, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, mener lekkasjen bekrefter det partiet har advart mot tidligere. Overfor Klassekampen omtaler hun avtalen som et «race to the bottom».

- Det handler om å fjerne reguleringer ment å sikre europeiske borgeres folkehelse, miljø og arbeidstakerrettigheter, sier hun til Klassekampen.

Et sentralt punkt i de lekkede dokumentene, viser at USA jobber for å få EU til å gå bort fra «føre var-prinsippet», som sørger for at man unngår bruk av produkter som mange frykter kan være farlige. Eksempler på dette er matvarer laget av genmanipulerte planter og kjøtt fra dyr som har fått vekstfremmende hormoner, ifølge den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Amerikanerne mener det må være vitenskapelig bevist at et produkt er farlig, før det kan forbys.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström var raskt ute med å si at frykten for svekket regulering i EU, er ubegrunnet.

- Ingen EU-handelsavtale vil noen gang redusere vår beskyttelse av forbrukere, matsikkerhet eller miljøet, skrev hun i en pressemelding etter at lekkasjen var et faktum.

- Private selskaper kan saksøke stater Titland mener det er langt fra sikkert at EU klarer å stå imot USA i dragkampen om et viktig prinsipp for begge parter.

- Det kommer klart fram av lekkasjen at USA vil fjerne «føre var-prinsippet». Så kan Malmström godt si at hun vil beholde prinsippet, men når du har en forhandlingspartner på andre siden av bordet som vil fjerne den så blir saken en helt annen, sier Titland.  

Han viser som et eksempel til kampen mot tobakkselskapene, i en tid der man ikke ennå hadde bevis for at røyk var farlig. I slike tilfeller vil selskaper, og investorer, ha muligheten til å rette søksmål mot staten(e) som innfører strengere lover, som igjen fører til tapte inntekter, hevder kritikerne av avtalen.

- Takk og farvel norsk landbruk Frihandelsavtalen vil også kunne få store konsekvenser for norsk næringsliv, folkehelse, miljø og arbeidstakerrettigheter, sier kritikerne av avtalen.

- Vi må være forberedt på at denne avtalen også vil bli gjeldende for oss i Norge. Den vil kunne snike seg inn gjennom EØS-avtalen, eller via nye norske handelsavtaler med EU og USA.

Et annet viktig punkt i de lekkede dokumentene som vil kunne ha stor innvirkning på norsk økonomi og kultur, er USAs ønske om å fjerne toll i landbruket.

- Hvis vi signerer denne avtalen så er det takk og farvel til landbruket i Norge, sier Titland. 

Han får delvis støtte av seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

- 97 prosent av varene i landbruket vil få null-toll. Hvis Norge skulle gå med på det samme, vil det være en stor endring. Norge er i dag et av landene som har størst beskyttelse av jordbruket, sier han til Dagbladet.

- Skader EU Melchior leder en utredning, bestilt av Nærings- og fiskeridepartementet, om hvilke konsekvenser en mulig TTIP-avtale vil ha for Norge. Han er ikke enig med Titland i at lekkasjen kan være spikeren i kista for avtalen.

- Lekkasjen fører til mer offentlig debatt, som er positivt. Men jeg ser ikke for meg at det kan være med på å velte avtalen.

TRUER MILJØET: - TTIP vil sette vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, advarer direktøren for Greenpeaces EU-kontor, Jorge Riss. Foto: Laurent Dubrule/EPA/NTB Scanpix
TRUER MILJØET: - TTIP vil sette vil sette selskaper i sentrum for politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, advarer direktøren for Greenpeaces EU-kontor, Jorge Riss. Foto: Laurent Dubrule/EPA/NTB Scanpix Vis mer

Han mener imidlertid at lekkasjen likevel har skadet EU i forhandlingene.

- Det er flere deler av dokumentene som inneholder informasjon om EUs indre taktikk i forhandlingene. Det er selvfølgelig uheldig for EU at USA nå vet hva de egentlig mener om sentrale punkter, sier han. 

Frankrike sier nei, britene truer med «Brexit» Stadig flere begynner å tvile på om TTIP vil gagne det europeiske folk. Avtalen brukes som et viktig argument i Storbritannia for å
trekke seg ut av EU, i det som har fått tilnavnet «Brexit».

USAs president Barack Obama benyttet sitt London-besøk for to uker siden til å advare mot «Brexit». I et intervju med BBC gjorde han det klinkende klart at det kan ta lang tid å få på plass en handelsavtale med USA dersom Storbritannia velger å forlate unionen.

- Det kan ta fem år fra nå, ti år fra nå, før vi faktisk får gjort noe, sa Obama.

Det gikk ikke helt smertefritt for seg da Obama besøkte Tyskland samme uke. Der ble han møtt av titusener av demonstranter som hadde tatt til gatene i Hannover for å demonstrere mot TTIP-avtalen. I fjor høst møtte rundt 100 000 mennesker opp for å demonstrere mot avtalen i Berlin. 

Tirsdag var det Frankrikes tur til å uttrykke sin skepsis. President François Hollande sa i en tale at Frankrike vil avvise TTIP-avtalen «på dette stadiet», fordi frankrike prinsipielt er imot «uregulert frihandel».

- Vi vil aldri akseptere at det settes spørsmålstegn ved våre grunnleggende prinsipper, sa Hollande under en tale i Paris.

USA er ikke bekymret Frankrikes sjefforhandler Matthias Fekl gikk også ut med en advarsel til USA, om at avtalen kan velte dersom amerikanerne ikke er villig til å fire på kravene.

- Gitt Frankrikes tyngde i EU, vil det ikke bli en avtale uten Frankrike, sa Fekl.

Det hvite hus er derimot ikke bekymret over den store lekkasjen tirsdag.

- Vårt fokus er å forsøke å fullføre disse forhandlingene innen utgangen av året, sa talsmann Josh Earnest mandag.

Han ville ikke kommentere hvorvidt Det hvite hus mener innholdet i de lekkede dokumentene er riktig.

SAFTIGE AVSLØRINGER: Greenpeace hevder offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter som inneholder saftige avsløringer om TTIP-forhandlingene, som Barack Obama og Angela Merkel har vært pådrivere for. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix
SAFTIGE AVSLØRINGER: Greenpeace hevder offentliggjorde mandag hemmeligstemplede dokumenter som inneholder saftige avsløringer om TTIP-forhandlingene, som Barack Obama og Angela Merkel har vært pådrivere for. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart