MH370-forsvinningen:

Tror likevel ikke piloten styrtet med vilje. Kan ha vært i lufta 20 minutter etter kollaps

Ny rapport om mysteriet MH370.

RESTER: Til nå har etterforskningen av flyforsvinningen ført til at over 20 deler av flyet har blitt funnet. Foto: Reuters / NTB-Scanpix
RESTER: Til nå har etterforskningen av flyforsvinningen ført til at over 20 deler av flyet har blitt funnet. Foto: Reuters / NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Australske myndigheter har nå kommet med en ny rapport fra etterforskningen av flyet Malaysia Airlines MH370 som styrtet i 2014. Funnene viser at piloten mistet kontrollen over flyet før det styrtet, skriver den britiske avisa The Guardian.

På en flyreise fra Kuala Lumpur til Beijing forsvant plutselig Malaysia Airlines-flyet og de 239 passasjerene som var om bord. Forsvinningen er fortsatt et mysterium og ingen av passasjerene har blitt funnet siden. Deler av flyet har blitt funnet på den franske øya Reunion i Indiahavet, og i Mosambik på Afrikakysten.

Ute av kontroll

Etterforskning av flydata viser at flyet var ute av kontroll da det styrtet, og at piloten ikke hadde forberedt vingeklaffene på landing før det forsvant. Opplysningene viser også at flyet gikk tom for drivstoff og mistet høyde ganske raskt før det sannsynligvis styrtet i havet.

Rapporten ble lagt fram da luftfartseksperter møttes i Canberra for å finne ut om de måtte lete lenger nord etter flyet. Funnene fra flydataen indikerer at undervannssøket etter flyet i Indiahavet har blitt gjort på riktig sted, selv om søket er snart ferdig og de ennå ikke har funnet noe som helst, skriver den britiske avisa The Telegraph.

I tillegg undersøkte de satelittsignalene mellom flyet og stasjoner på bakken som foregikk før det styrtet. De viser at flyet kan ha vært i luften i 20 minutter etter at den andre motoren døde.

Kostbart søk

Til nå har 90 prosent av et 120 000 kvadratkilometer stort område blitt undersøkt for å finne rester av flyet. Videre søk av området vil koste rundt 165 millioner kroner.

De nye opplysningene strider med de forrige som indikerte at piloten, Zaharie Ahmad Shad, hadde styrtet flyet med vilje.

- Den virkelige nyheten i denne rapporten er at vingeklaffene som ble funnet i Tanzania ikke var forberedt på landing. Dermed er det ingenting som tyder på at noen styrte flyet den siste tiden, sier luftfartsekspert Geoffrey Thomas til CNN.

Gjennomførte simulert flyvning

I sommer fikk avisa New York Magazine tak i et konfidensielt dokument fra malaysiske myndigheter som viser at piloten gjennomførte en simulert flyvning over Indiahavet bare uker før forsvinningen.

«Avsløringen, som Malaysia har holdt borte fra offentligheten, er det sterkeste beviset til nå om at Zaharia styrte flyet ned i et planlagt masseselvmord», skrev New York Magazine den gang.