Tror lønningene vil fortsette å stige

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DnB Markets tror oljeindustrien vil gi norsk lønnsvekst.

-FORTSATT VEKST: . Seniorøkonom Kjersti Haugland tror på en høyere lønnsvekst enn det SSB legger til grunn.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
-FORTSATT VEKST: . Seniorøkonom Kjersti Haugland tror på en høyere lønnsvekst enn det SSB legger til grunn. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tror på en høyere lønnsvekst enn det SSB legger til grunn. Vi tror på en lønnsøkning på rundt 4 prosent, sier Haugland til Aftenbladet.

Haugland mener todelingen i norsk industri er en stor utfordring for økonomien.

På den ene siden finner vi industrien som er avhengig av eksport til europeiske markeder, og som sliter som følge av finanskrise og sterk krone.

Her er evnen til å takle en kraftig lønnsvekst svak. På den andre siden er oljeindustrien, hvor det ventes rekordinvesteringer og stort behov for mer arbeidskraft.

Årets lønnsoppgjør, som nå pågår, foregår forbundsvis. Den konkurranseutsatte industrien, frontfagene, forhandler først. Resultatet i frontfagoppgjøret vil så være retningsgivende for de øvrige lønnsforhandlingene i vår.

- Det er to veldig sterke krefter som kjemper mot hverandre nå, og så spørs det hvem som vinner. Jeg tror det vil bli tøft for frontfagene å holde igjen. Det blir vanskelig å stå imot smitteeffekten fra oljeindustrien, som bruker lønn som et kraftig virkemiddel for å skaffe flere folk, sier Haugland.

(NTB)