Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror lungekreftsyke kan leve lenger

LISBOA (Dagbladet): Norske leger gjennomfører nå en studie de tror kan få revolusjonerende effekt for behandlingen av lungekreftpasienter. I dag dør nitti prosent av pasientene før det er gått fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tror cellegift kombinert med strålebehandling kan gi disse kreftpasientene et lengre og bedre liv, sier lungelege og medlem i styringsgruppa for studien, Stein Sundstrøm.

Bare ti prosent av lungekreftsyke er i live etter fem år, og det har vært forsket lite på hvordan dette kan endres.

Men nå viser flere amerikanske studier at cellegift kombinert med strålebehandling lindrer symptomer og øker overlevelsesprosenten, sier overlege Stein Sundstrøm ved lungeavdelingen, Regionsykehuset i Trondheim (RiT).

Denne uka deltar han på European Cancer Societies, som samler over 20000 leger og forskere fra hele verden.

Som brystkreft

Manglende forskningssatsing på dette området er noe av bakgrunnen for Oslo-studien, som er en studie kreftlegene (onkologene) selv har tatt initiativet til. Cellegiften som pasientene får en gang i uka, finansieres av sykehusene.

- I denne studien bruker vi cellegiften Taxotere, som også brukes mot brystkreft, sier Sundstrøm.

Liten interesse

Hvert år får 2000 nordmenn vite at de har lungekreft.

- Håpet med den nye behandlingen er å redde flere liv, sier Stein Sundstrøm og antyder at flere studier vil følge.

Studien, som ledes av overlegene Steinar Aamdal og Paal Brunsvig på Radiumhospitalet, har per i dag 70 pasienter inkludert. De første pasientene meldte seg i mai i fjor, og skal følges i fem år, hvis de lever så lenge. Steinar Aamdal har gjort en forstudie som viste at cellegift økte effekten av strålene.

- Vi trenger 600 pasienter for at dataene skal holde statistisk. Fordi de fleste som rammes av lungekreft får diagnosen seint i sykdomsforløpet, rekrutterer vi nå pasienter utenfor landets grenser.

Hele Norges coronakart