Coronavaksine:

Tror man får milde bivirkninger

Helsemyndighetene regner med at coronavaksiner kan gi milde og forbigående bivirkninger. Direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, sier at man kan få en litt tøff dagen derpå.

FYLLESYK: Audun Hågå i Legemiddelverket forteller om mulige bivirkninger den kommende vaksinen kan ha. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har ikke blitt oppdaget alvorlige eller sjeldne bivirkninger knyttet til de fire vaksinekandidatene som gjennomgår en godkjennelsesprosess i Europa. Men det er sannsynlig at coronavaksiner kan gi milde og forbigående bivirkninger.

Direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk forteller til Dagbladet at de mottok alle data fra studien av Pfizers vaksinekandidat denne uka. Dermed sitter utredere over hele Europa og analyserer dette for å undersøke effekt, risiko og produksjonskvalitet.

Milde bivirkninger

Det viktigste blir å undersøke hvilken beskyttende effekt vaksinene har for de ulike aldersgruppene, men man får også bedre innsikt i hvilke bivirkninger som knyttes til de forskjellige kandidatene.

- Det blir spennende å se på dette når vi får analysert det. Det har vært antydninger til, i hvert fall ifølge det jeg har sett i mediene, at omkring ti prosent kanskje får en litt tøff dagen derpå etter vaksinering. Dette kan dreie seg om influensaliknende bivirkninger som går over, sier Hågå til Dagbladet og fortsetter:

- Det er kanskje en bra ting, for det viser at det skjer noe med immunforsvaret. At det mobiliserer og jobber. Det er om å gjøre at dette ikke avskrekker folk fra å ta den andre dosen også, slik at man får en så god beskyttelse som vaksinene kan gi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer