KrF, Kjell Ingolf Ropstad

Tror mange blir overrasket i himmelen

Kjell Ingolf Ropstad er i dag valgt til ny leder i Kristelig Folkeparti. 33-åringen innrømmer at han noen gang legger seg og tenker «hvorfor gjorde jeg dette her?»

HIMMEL OG HELVETE: Kristelig Folkepartis nye leder Kjell Ingolf Ropstad tror på en himmel - men er usikker på helvetet. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOLA (Dagbladet): - Hvordan er det å være statsråd?

- Det er et stort privilegium og spennende hver dag. På mitt felt som er barn og familier, øker vi barnetrygden for første gang på over 20 år. Vi jobber med et fritidskort som skal sikre at alle barn og unge skal få delta i fritidsaktiviteter. Sånne ting er utrolig kjekt å kunne jobbe med.

- Du har aldri lagt deg på kvelden, følt deg litt svimmel og tenkt, hvorfor gjorde jeg dette her?

- Jo, det ville vært å lyve hvis man ikke skulle innrømme det. Det er klart det er mye krevende. Det er ikke enkle løsninger i regjering, men veldig kompliserte saker.

- KrF har aldri gjort det dårligere på målingene enn de siste seks månedene. Er grunnfjellet delt i to?

- Jeg håper ikke det. Jeg tror at etter et så alvorlig valg, der det er historisk å velge å gå i regjering med Arbeiderpartiet for første gang eller å åpne for Fremskrittspartiet, så er det naturlig at folk er litt usikre på «hva er det her». Vi må over sperregrensen i 2021.

Råd fra Hareide

- Hva er så mye bedre med å sitte i regjering enn å være vippeparti på Stortinget, som når som helst kunne felle Erna-regjeringen på en god KrF-sak?

- Det var en veldig bra posisjon for KrF. Samtidig var den veldig krevende. Den ene dagen stemte vi sammen med Arbeiderpartiet i saker, SV i en neste, så var det med regjeringspartiene.

- Men nå må dere stemme med Erna når dere egentlig er enig med Arbeiderpartiet?

- Ja, men samtidig får vi gjennomslag vi aldri ville fått i andre saker.

- Hvor ofte snakker du med Hareide om dagen?

- Vi snakker ganske ofte. Heldigvis ses vi på gruppemøter hver uke. Han er en god venn og et forbilde. Han har betydd mye for meg opp gjennom politikken.

- Får du råd?

- Ja, det gjør jeg.

- Hva slags råd?

- Det får bli mellom oss to. Men jeg setter stor pris på innspillene, og han gjør en stor jobb med å reise rundt for partiet. Det er viktig for å samle partiet, at vi bruker tid sammen og viser at det er politikken som er det viktigste. Det har vært viktig for meg, men også partiet.

Fristedet

- Jeg prøvde å invitere meg selv til å bli med deg på gudstjeneste i Misjonskirken Betlehem, men fikk nei. Hva er du redd for?

- Du må veldig gjerne bli med der!

- Men ikke for å lage en reportasje?

- Nei, det er sånn at det er godt å ha noen fristeder. Det å kunne gå til gudstjeneste er en viktig del av min person, der ønsker jeg at flest mulig skal delta i ei veldig flott kirke. Ikke minst har vi et fantastisk barnearbeid, vi har jo en datter på to og et halvt år, så det å kunne gi henne en flott opplevelse i kirka, det synes jeg er fint.

- Prøver du å leve livet ditt etter Bibelens ord?

- Det er en viktig bok for meg med et radikalt budskap, som ikke minst inspirerer meg i politikken. Det kristne menneskesynet med at alle mennesker har den samme verdien, er utgangspunktet for politikken. Nestekjærlighet, det er jo det radikale. Det at ikke bare dem du er glad i, men også dem utenfor din normale kjerne, er noen du skal kjempe for.

Kristne verdier

- Du sa til DN denne uka at kristne verdier er bedre enn andre verdier. Hva legger du i det?

- Av og til møter jeg folk som mener at alle verdier er like fine og alt bare må sauses sammen. Jeg tror det er spesielt viktig i et land som blir mer mangfoldig, at vi er tydelige på at det er noen verdier vi ønsker å bygge landet på. De kristne, norske verdiene har preget landet i mange år og bygget det flotte samfunnet vårt.

- Hva hadde Norge vært uten Den norske kirke eller andre trossamfunn sine aktiviteter? Babysang, kor, seniortreff, møter, eller Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Blå Kors.

- Hvordan skiller dette seg fra muslimske verdier?

- Det åpenbare er at man i de kristne verdiene løfter likestilling på en helt annen måte.

- Men er ikke det en vestlig verdi?

- Jo, men kristen-humanistiske verdier er mye av det samme. Og for eksempel menneskerettighetene er bygd på de kristne verdiene. I Granavolden-plattformen løfter vi og har en stolthet over kulturarven, at den er noe vi vil bygge videre på. Disse verdiene som er våre felles verdier, er ikke minst et viktig utgangspunkt for integrering.

- Man skal integreres inn i de norske verdiene?

- Ja.

Himmel og helvete

- Du tror på et liv etter døden?

- Ja, det tror jeg på.

- Finnes det en himmel og et helvete?

- Jeg synes det er vanskelig å vite hva som er utgangen av livet. Jeg tror i hvert fall at vi kommer til å oppleve at mange som noen mener ikke kommer til himmelen, nettopp kommer til himmelen. Så er det heldigvis ikke opp til meg å bestemme. Det er mange ting jeg ikke forstår. Jeg undrer og funderer over mye. Det er heldigvis rom for den tvilen og usikkerheten.

- Bør barn lære om himmel og helvete?

- Jeg er opptatt av at det skal være trosfrihet i dette landet. Så ja, det mener jeg opplagt må være opp til ulike trossamfunn.

Ingen Pride

- Er Guds vilje for mennesket at seksualiteten hører til ekteskapet?

- KrF er kanskje det partiet som kanskje er tydeligst på skillet mellom kristendom og politikk. Jeg plukker ut viktige verdier som menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar som KrF bygger sin politikk på, og så får du heller spørre prester eller pastorer om de teologiske spørsmålene.

- Mange unge vokser opp i religiøse miljøer der det forkynnes at det å leve som homofil er synd. Hva tenker du om det?

- Det er en del av trosfriheten. Så er jeg som barne- og familieminister veldig opptatt av at spesielt unge homofile er i en veldig sårbar situasjon, så vi som samfunn tar vare på dem og er opptatt av at de ikke utsettes for mobbing og hatkriminalitet er veldig viktig.

- Forstår du at det gjør det vesentlig vanskeligere for akkurat disse unge?

- Det er alltid dilemmaer med ulike menneskerettigheter. Men trosfrihet og foreldreretten, mener jeg skal stå sterkt.

- SPØR PRESTER: Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på om han mener seksualiteten hører til et ekteskap mellom mann og kvinne. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Har du ombestemt deg når det gjelder å delta under Pride?

- Nei, jeg kommer ikke til å gå i Pride. Men jeg har stor respekt for dem som velger å gjøre det, og det er KrF-ere som gjør det og ikke gjør det. Så er det flott at det er et mangfold i Norge og ikke sånn at man må gå i Pride.

- Hvilke KrF-seire i regjering er det du tror velgerne vil legge merke til?

- Jeg tror spesielt familiepolitikken, der KrF har et spesielt eierskap.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer