Tror mange er smittet av ny "klamydia"-bakterie

Overlege advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne bakterien likner på klamydia, og kan gi alvorlige komplikasjoner.

- Leger må bli mer oppmerksomme på Mycoplasma genitalium når folk kommer med plager og det ikke blir påvist klamydia. Bakterien likner på klamydia, smitter på samme måte, og gir samme type problemer. Den gir betennelse i urinrøret hos kvinner og menn, sier overlege Harald Moi ved Olafiaklinikken i Oslo og professor ved Rikshospitalet.

- Hos kvinner tyder det meste på at den, i likhet med klamydia, kan gi egglederbetennelse, og at den øker faren for nedsatt fertilitet. Hos menn kan den gi bitestikkelbetennelse, men det er en nokså sjelden komplikasjon, sier Moi.

Han sier det er grunn til å tro at en del har denne bakterien uten å vite om det.

- Men de fleste som blir smittet får plager i form av utflod, svie og tegn på betennelse, sier han.

Sykdomsframkallende

Moi og forskere ved Fürst medisinske Laboratorium står bak en ny artikkel om bakterien som i dag publiseres i Tidsskriftet for Den norske legeforening.

- Det er første gang det publiseres norske funn om denne utbredte bakterien som bare kan overføres seksuelt. Vi har fått bekreftet den her til lands også, sier Moi.

- GENITALIUM HVA FOR NO\'? Vennegjengen fra Oslo og omegn er har ikke hørt om den nye sexbakterien, Mycoplasma genitalium, men skjønner at det ikke er snakk om noen plasmaskjerm. Christian (20), Jeanette Josephine (19), Kai (18), Christine (19), bursdagsbarnet Runa (20), Stian (25) og Petter (25) møter Dagbladet utenfor et spisested på Karl Johan i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD
- GENITALIUM HVA FOR NO\'? Vennegjengen fra Oslo og omegn er har ikke hørt om den nye sexbakterien, Mycoplasma genitalium, men skjønner at det ikke er snakk om noen plasmaskjerm. Christian (20), Jeanette Josephine (19), Kai (18), Christine (19), bursdagsbarnet Runa (20), Stian (25) og Petter (25) møter Dagbladet utenfor et spisested på Karl Johan i Oslo. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Forskerne har studert flere hundre menn med urinrørsbetennelse der klamydia ikke var påvist, og sammenliknet med menn uten betennelsen.

- Vi kunne påvise Mycoplasma genitalium nesten bare hos dem som hadde betennelsen. Dette er en sykdomsframkallende mikrobe som finnes hos syke, sier Moi.

Tidligere har denne bakterien blitt omtalt og påvist i flere utenlandske studier.

Mest hos unge

I fjor ble 22 000 tilfeller av klamydia innrapportert i Norge. Ifølge Moi er den mer ukjente sexbakterien omtrent en tredjedel så hyppig. Det betyr at anslagsvis 7000 personer i Norge har Mycoplasma genitalium.

Klamydia er mest vanlig hos unge under 25 år.

- Mycoplasma genitalium ser vi oftest hos dem som er to-tre år eldre enn dette. Den opptrer nokså likt mellom kjønnene, sier Moi.

Stipendiat og lege Elise Jernberg ved Kreftregisteret var tidligere forsker ved Olafiaklinikken og skrev i fjor høst en artikkel om bakterien.

Tror mange er smittet av ny "klamydia"-bakterie

- Den har vært vanskelig å påvise, men nå er det i alle fall utviklet nye testmetoder enkelte steder. Ved symptomer bør man bli testet. Hvis ikke kan man bli gående med en ubehandlet infeksjon som kan føre til alvorlige komplikasjoner, sier Jernberg.

Også Moi sier det er vanskelig å påvise bakterien fordi det ikke finnes en standardmetode, men understreker at leger må bli mer oppmerksomme på bakterien for å kunne gi riktig behandling.

- Det er nødvendig med antibiotika for å bli kvitt denne bakterien, men en annen type antibiotika enn for klamydia, sier Moi.

Mycoplasma genitalium er i familie med en annen mykoplasmabakterie som kan gi en form for lungebetennelse.