Tror mange foreldre er redde

Førskolelærers utspill om seksuell lek får mange reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dette handler ikke om sex, det handler om seksuell lek, nysgjerrighet og seksuelle følelser, noe barn har hatt til alle tider, sier førskolelærer og pedagog Pia Friis.

Hun har fått mange sterke reaksjoner på dagens oppslag i Dagbladet, der hun sier at det er helt greit at barn onanerer og leker puleleker i barnehagen.

Reaksjonene kommer blant annet fram på et nettmøte på Dagbladet.no i dag.

- Jeg tror de negative reaksjonene dels skyldes uvitenhet, dels frykt.

Mitt inntrykk er at mange foreldre er redde - redde for overgrep, for at noe skal skje. Derfor dyttes dette med seksualitet lengst mulig bort, sier Friis.

Hun viser til psykolog og sexolog Thore Langfeldt, som hevder at barn tvert i mot kan bli mer utsatt for overgrep om de læres at seksuelle følelser er stygt, og ikke får et trygt, sunt forhold til kroppen sin.

Problemer med grenser

- Jenter som ikke kjenner sin egen krop, seksualiet og behov har også problemer med å sette grenser. Gutter som utvikler en seksualitet på avveie fordi det har vært forbudt å kjenne på dette, kan bli overgripere.

Barn har behov for å utforske kroppen sin, se på hverandres tisser. Å prøve å hindre dette i en barnehage, blir i følge Friis helt feil.

Ansatte usikre

Hun understreker at Bjerkealleen barnehage i Oslo selvsagt ikke er noen sexifisert barnehage, men en helt vanlig barnehage der barn oppføres seg slik som i alle andre barnehager.

- Mange barnehageansatte er usikre på hvordan de skal takle barns seksuelle leker som doktorleker, mor- og far-leker etc. Derfor har jeg tatt opp dette som et tema på diverse møter, både med ansatte og med foreldre, og det har gått helt fint. Jeg har aldri møtt reaksjoner på min holdning hos foreldrene, sier Friis.

Innvandrere reagerer

Barnehagestiftelsen Urtehagen har lite sans for Pia Friis ønske om større åpenhet rundt barns seksualitet:

- Foreldre i våre miljøer vil i stor grad se på seksualitet som noe som også må kobles sammen med bluferdighet. Seksualitet har en privat side, som også er viktig, påpeker styreleder for barnehagene, Trond Ali Lindstad overfor VG Nett.

Mannen bak Norges første muslimske friskole er dermed sterkt uenig med sin kollega Pia Friis.

 Vil la barna leke seksuelle leker i barnehagen.

MYE UVITENHET: Førskolelærer og barnepedagog Pia Friis mener mange ikke vet at det er naturlig at små barn leker seksuelle leker.