Dobbelvinner:  I Ålesund og det øvrige Møre og Romsdal peker pilene opp, særlig drevet av fiskeriene. Foto: Eivind Yggeseth/FA
Dobbelvinner: I Ålesund og det øvrige Møre og Romsdal peker pilene opp, særlig drevet av fiskeriene. Foto: Eivind Yggeseth/FAVis mer

Tror mer på fisk enn på olje

Nå stiger aktiviteten og optimismen nord på Vestlandet. For Rogaland blir det bare verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Årets første utgave av Vestlandsindeks fra Sparebanken Vest og Respons fortsetter den svake trenden fra i fjor høst. Det verste fallet i resultater og forventninger tar imidlertid en liten pause. Unntaket er Rogaland, hvor bedriftene forventer fortsatt negativ utvikling også det neste halve året, skriver Finansavisen.

En slags omslag kan spores lengre nord. I Møre og Romsdal, samt Sogn og Fjordane, tror nå flere bedrifter på et løft.

Dermed er todelingen mellom oljen og resten stadig klarere, også innad på Vestlandet.

Hvor er omstillingen? Undersøkelsen viser at en høy og stigende andel av bedriftene ser at de må omstille seg.

Problemet er bare at langt færre av bedriftene er i gang med denne omstillingen. Bare 30 prosent investerer i innovasjon og utvikling.

Dessuten er omstillingsaktiviteten sterkest der det allerede går best, i Møre og Romsdal. Omstillingsfokuset er minst i Rogaland, som til nå er hardest rammet av oljeprisfallet.

- Bekymrer dette?

- Jeg er bekymret over gapet mellom omstillingsbehovet som også bedriftene selv ser, og hvor mye de investerer i innovasjon og teknologi, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest, til Finansavisen.

- Dette gapet er ikke bærekraftig på sikt.

Økende sprik - Vil de to vekstfylkene stikke ytterligere fra?

- Vår vurdering er at mer positive forventninger til fremtiden i disse eksportfylkene er knyttet til kronekursen, og vi tror den vil holde seg svak en god stund, sier Fresvik til Finansavisen.

- Korrelasjonen er sterk mellom fallende oljepris og svak krone, og det er grunn til å tro at oljeprisen holder seg lav i det mellomlange bildet. Da er det, som sentralbanksjefen sier, viktig å ha kronekursen som en støtdemper for norsk industri.

For tre år siden ble et tilsvarende utvalg bedrifter spurt om hvilken bransje som ville være den viktigste om 30 år. Da svarte to tredjedeler «olje og gass». Denne andelen er nå sunket til en tredjedel.

Det betyr at flertallet av bedriftene, 51 prosent, nå tror at havbruk og fiske vil være viktigste bransje i fremtiden.

Flere nyheter Flere Møre-anlegg måtte tømmes for fisk: Løfter restriksjoner
Færrest omstillingsinnstilte i Rogaland
Mattilsynet stoppet parti med eksportklar laks