- Tror mer på julenissen enn på Hillary

Obama og Edwards til frontalangrep i natt. «Dobbelsnakker», ikke ærlig, hemmelighetsfull

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foran nattas direktesendte tv-debatt på MSNBC hadde både Barack Obama og John Edwards, de to største demokratiske utfordrerne til Hillary Clintons presidentkandidatur, gjorde det klart at de kom til å gå til kraftige angrep på Clinton.

De holdt ord, men det gjenstår å se om det er nok til å gjøre noe med Hillarys soleklare ledelse over sine partifeller i valgkampen.

- Bytter ståsted stadig vekk

Obama har forsøkt å snu antydninger om hans manglende erfaring til en fordel ved å hevde at han har holdt stø kurs i sentrale spørsmål og at han ikke har blitt en del av det ødeleggende politiske spillet i Washington. I tv-debatten i natt beskyldte han Clinton for å ha endret ståsted i forhold til blant annet USAs tortur av fanger etter 9/11, Irak-krigen og Den nordamerikanske frihandelsavtalen (NAFTA).

- Denne valgkampen krever at vi er ærlige om utfordringene vi står foran. Det betyr ikke å bytte ståsted hver gang det er politisk behaglig, sa Obama allerede tidlig i direktesendingen, med klar adresse til Clinton.

Obama prøver i likhet med Edwards nå å så tvil om Hillary er besluttsom, redelig og selvstendig.

- Clinton beskytter et ødelagt, korrupt system i Washington D.C., sa Edwards, om det som per i dag er den desidert mest populære av partiets presidentkandidater.

Den betydelig mer radikale senatoren mener Hillary driver med «doubletalk» i viktige politiske spørsmål som Irak, Iran og det amerikanske velferdssystemet.

- Tror mer på julenissen enn på Hillary

- Det amerikanske folk fortjener en president som de vet vil fortelle dem sannheten og ikke vil si én ting den ene dagen og noe annet den neste.

- Republikanerne er komfortable med deg

Obama og Edwards mer enn antyder at utspill fra Clinton blant annet om Iran nå nærmer seg republikanernes ståsteder som en forberedelse til selve presidentvalgkampen mot dem, og ikke fordi hun mener det hun sier

Mens Hillary forsvarte seg med å henvise til kraftige angrep på henne fra republikanerne og at de tydeligvis ikke er enige, parerte Obama med den motsatte tolknigen.

- Deler av årsaken til at republikanerne er besatt av deg, Hillary, er fordi det er en kamp de er svært komfortable med å ta, sa Illinois-senatoren.

Edwards på sin side raljerte med at Clinton er den kandidaten som har samlet mest penger til kampanjen sin fra lobbyister og organisasjoner med særinteresser.

- Vil hun være den personen som får endringene til å skje i dette landet? Du vet, jeg tror på julenissen. Jeg tror på tannfeen. Men jeg tror ikke det kommer til å skje.

- Tror mer på julenissen enn på Hillary