Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror mest på media

Mange stoler mer på media enn på regjeringen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det viser en fersk undersøkelse gjennomført i ti land av fra BBC, Reuters og Media Center Poll. At vi velger dem betyr ikke nødvendigvis at vi stoler på dem.

I gjennomsnitt stoler 61 prosent på media, tilsvarende tall for politikerne er 52 prosent. Støtten til media var høyest i Nigeria (88 prosent), India (86 prosent) og Indonesia (82 prosent).

Nasjonale medier mest tillitt

Av de ulike mediene vinner de nasjonale tv-kanalene kampen om tilliten, med 82 prosent av folk i ryggen. 16 prosent sier samtidig at de ikke stoler på nasjonale tv-medier. Bak dette kommer nasjonale og regionale medier, mens internasjonale medier scorer dårlig i undersøkelsen. Bare 39 prosent forbrukerne har tillit til internasjonale aviser, og en femtedel stoler ikke på dem. Også internasjonale tv-kanaler kommer dårligere ut enn de nasjonale.

Tv er den viktigste nyhetskilden for nesten 60 prosent av de spurte. Papiraviser oppgis som viktigste kilde av 21 prosent, mens internettaviser, som Dagbladet.no, er viktigst for 9 prosent av de spurte.

Nesten tre fjerdedeler av de spurte sier at de følger nyhetsmedier hver dag, med nasjonal tv (82 prosent) og nasjonale aviser (75 prosent) som de mest troverdige mediene, i følge undersøkelsen.

USA-politikere best ut

USA, Tyskland og Storbritannia skiller seg ut i undersøkelsen, ved at folk flest stoler mer på politikerne enn media. Klart best ut kommer amerikanske politikere, der politikerne vinner med 8 prosent foran media (67 prosent har tillit til politikere, 59 prosent har tillitt til media.).

HVEM STOLER VI PÅ? Jens Stoltenberg eller media? Her er han omringet av pressen etter den rødgrønne valgseieren i fjor høst. FOTO: HANS A. VEDLOG
HVEM STOLER VI PÅ? Jens Stoltenberg eller media? Her er han omringet av pressen etter den rødgrønne valgseieren i fjor høst. FOTO: HANS A. VEDLOG Vis mer

I Egypt, et annet av landene i undersøkelsen, ble spørsmålet om tillit til regjeringen utelatt. Dette skjer av hensyn til regimets ønsker og er en gjennomgående trend i undersøkelser som omfatter Egypt.

Tap av troverdighet

Flere spurte har de siste 12 månedene "droppet" en nyhetskilde til fordel for en annen, fordi de mente den ikke var troverdig lengre. Hele 28 prosent av de spurte hadde gjort dette. Gruppen hadde en overvekt av unge menn i alderen 18-24 år.

Her hjemme i Norge er engasjemenetet for politikk stort, selv om stadig færre ønsker å få utløp for det gjennom de politiske partiene. Samtidig synker politikernes tillit i folket.

- Tre av fire er helt eller delvis enige i at partiene ikke er interessert i hva folk mener. Samtidig er fire av fem helt eller delvis enige i at stortingsrepresentantene fort mister kontakten med alminnelige folk, sa maktforsker Kristin Strømsnes til forskning.no i 2003, da makt- og demokratiutredningen ble lagt fram, rett før kommunevalget.

Hun sa videre at mistilliten ikke var rettet mot det norske demokratiet, men mot politikerne våre.

- Mistilliten retter seg ikke først og fremst mot det representative systemet som sådan, men snarere mot dem som fyller det - altså partiene og politikerne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling