Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Mohammad kan bli utvist fra skolen

- Han vil bli irettesatt, mener Saudi-Arabia-ekspert.

SKREMMSKUDD:  Under demonstrasjonen mot Muhammed-karikaturen advarte Mohyeldeen Mohammad mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge.
Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
SKREMMSKUDD: Under demonstrasjonen mot Muhammed-karikaturen advarte Mohyeldeen Mohammad mot at vi kunne få et 11. september eller 7. juni i Norge. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Saudi-Arabia-ekspert Thomas Hegghammer ved Princeton-universitetet i USA, tror norsk-irakiske Mohyeldeen Mohammad kan få problemer om han drar tilbake til universitetet i Medina.

24-åringen fra Larvik lovpriser terrorisme i innegg på nettet. Han skal også ha trakassert den muslimske studentlederen Bushra Ishaq.

På nettstedet Allah3lem.com uttrykker 24-åringen som studerer ved Det islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia, støtte til terrorisme, jihadisme og Taliban.

I diskusjonstråden «Hva sier islam om å bo i et kristent land», skriver han dette:

«Til sist vil jeg også påpeke at islam oppfordrer oss til terrorisme mot fiender av Allah, så jeg forstår ikke hvorfor vi muslimer ser så negativt på ordet. Dersom dem kaller deg terrorist, ekstremist, radikalist, gal eller idiot, så vit at du inshallah Allah er på rett vei. Vår oppgave som Muslimer er ikke å gjøre disse barbariske vantro udyrene fornøyde, vi har som mål å gjøre Allah (swt) fornøyd». Sitatet er datert 23. april i fjor, ifølge Morgenbladet.

- Blir irettesatt

Terrorekspert og forsker Thomas Hegghammer ved Princeton i USA, forklarer at universitetet Mohyeldeen Mohammad studerer på i Medina er ekstremt pietistisk, men at det samtidig ikke blir sett på med blide øyne om noen blander religion og politikk eller støtter terror.

- Sannsynligvis vil 24-åringen bli irettesatt, sier Hegghammer.

Ifølge forskeren er det ingen direkte kobling mellom pietismen som praktiseres og vold eller militante strømninger.

- Dette er ingen terroristskole. Den har heller en modererende og avpolitiserende effekt, sier han til Morgenbladet.

Mohammad sier til Morgenbladet at han avlyser intervjuavtalen han hadde med dem etter råd fra skolen som ikke ønsker negativ publisitet.

Skremt

Men i det norsk-muslimske miljøet har man lenge vært skremt av Mohammads ekstremisme. Lenge får Mohyeldeen Mohammad sto fram på Universitetsplassen, ble den muslimske studentlederen Bushra Ishaq trakassert av ham på nettet, skriver Dagsavisen.

- Jeg vet at Mohyeldeen Mohammad ved flere anledninger har angrepet meg på Facebook for å ikke være en god nok muslim fordi jeg ikke bruker hijab. Derfor syns han heller ikke jeg var den rette til å lede en muslimsk organisasjon. Det har vært veldig ubehagelig. Vi er flere som lenge har vært skremt over det Mohammad står for, sier Bushra Ishaq, leder for Muslimsk studentsamfunn.

Opprørt

Selv er Ishaq spesielt opprørt over at han har uttalt at han støtter steining av homofile.

- For meg som norsk muslim er det viktig å ta entydig og helt klar avstand fra dødsstraff eller noen former for straff mot homofile. Vi kan ikke leve i et samfunn med sjikane og hat mot homofile, sier Ishaq til Dagsavisen.

- Han har en ekstrem og voldelig linje. Det han gjør skader den vanlige muslimen i Norge nå. Jeg håper folk skjønner at han ikke er representativ for oss som er vokst opp her i landet, sier Ishaq.


(©NTB)Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!