-Tror monarkiet vil bestå

Kronprinsen som kan ha drept sine foreldre og seks andre kongelige kommer ikke til å bli stilt for retten, tror Nepal-kjenner Torbjørn Færøvik. Han tror også monarkiet vil bestå i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nepal er ett av monarkiene i verden med lengst historie. Dynasti har avløst dynasti, og de kongelige har vært svært populære blant befolkningen. De har holdt det kriserammede landet sammen tross dyp fattigdom, nød og elendighet, sier Færøvik. En stor del av befolkningen i Nepal kan verken lese eller skrive.

Kong Birendra og dronning Aishwarya skal ha vært svært avholdt blant sitt folk.

Hellig kongefamilie

Færøvik, som har reist mye i fattige asiatiske landet, frykter at det totale kaos kan bryte løs.

- Alt kan skje. Det er umulig å si noe sikkert. Monarkiet har imidlertid så lange røtter at det er mye som tilsier at det vil bestå også videre.

Færøvik anser det som utenkelig at kronprins Dipendra vil bli stilt for retten, tiltalt for å ha drept sine foreldre, søsken og fem andre medlemmer av kongefamilien.

- De kongelige blir sett på som Guds utsendte på jorden. De religiøse forestillingene om kongefamilien er trolig mye sterkere enn ønsket om å stille noen av dem for retten. Kronprinsen er hellig og uangripelig selv om han skal ha drept alle disse kongelige, sier Færøvik.

Drapsmann og konge?

- Vi kan få den absurde situasjonen at en kronprins som kanskje har drept sine foreldre blir landets konge, legger han til.

Færøvik forteller om en kaotisk politisk situasjon i Nepal der korrupsjon, intriger og maktmisbruk er blant elementene.

- Den politiske situasjonen er ustabil. Landet har imidlertid demokratiske valg, og de har også klart å tromme sammen en flertallsregjering. Det blir veldig spennende ved neste valg, sier Færøvik.

Mye ukjent

Han peker på at maoistiske geriljaorganisasjoner er i framgang på landsbygda, og at fagforeningene i landet plutselig kan gå til generalstreik hvis de ikke får det som de vil.

- Det politiske bildet er veldig flytende, og de ukjente x-ene er veldig mange akkurat nå, sier Færøvik.

Hvordan situasjonen er om noen få år vil han ikke spå.

- På kort sikt tror jeg monarkiet vil bestå, men hva som er situasjonen om fem eller ti år, tør jeg ikke tippe, sier Nepal-kjenneren.

Kongehuset i Nepal mistet sin politiske makt i 1990, og er nå formelt uten politisk innflytelse. Denne prosessen skal avdøde kong Birendra ha gått i spissen for.

Flere kongehus, deriblant det britiske, har uttrykt at de er rystet og sjokkert over det som er skjedd. Det norske kongehuset er ikke kommet med noen offisiell uttalelse, får NTB opplyst av Slottets informasjonssjef Wenche Rasch.

(NTB-Stig Tore Laugen)