Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Moses var høy da han fikk de ti bud

Israelsk forsker mener den kjente profeten var ruset på psykedeliske stoffer på Sinai-fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jødenes store leder, profeten Moses, var ruset på psykedeliske stoffer da han trodde han mottok de ti bud. Slike stoffer var i vanlig bruk i jødiske ritualer, hevder en israelsk forsker.

Moses var trolig også under innflytelse av narkotika da han så Gud åpenbare seg som en brennende tornebusk, skriver professor Benny Shanon i en studie som ble offentliggjort denne uken. Shanon innrømmer at han selv har prøvd narkotika.

- Bibelen forteller at folk «ser» lyder, og det er et klassisk fenomen, framholder Shanon. Han viser til religiøse seremonier blant folk i Amazonas-regionen i Sør-Amerika, der narkotika brukes til å få folk til å «se» musikk.

- Hva Moses og hans opplevelser på fjellet Sinai angår, kan det ha vært en overnaturlig kosmisk hendelse, men det tror jeg ikke. Da var det snarere en begivenhet der Moses og Israels folk i fellesskap brukte narkotika, sier den israelske forskeren videre.

Stoffet de ruset seg på, var ifølge Benny Shanon trolig utvunnet fra barken på akasietreet, et tre som ofte nevnes i Bibelen. Akasieprodukter har vært et viktig innslag i folkemedisinen i mange land.

(NTB)

HØY?:  Profeten Moses avbildet med steintavlene foran høyesterettsbygningen i Washington. Foto: AP Photo/ Dennis Cook
HØY?: Profeten Moses avbildet med steintavlene foran høyesterettsbygningen i Washington. Foto: AP Photo/ Dennis Cook Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media