Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Mueller-sparking kan bety slutten for Trump

Det hvite hus nekter for at å sparke Russland-etterforsker Robert Mueller har vært et tema etter Trumps Twitter-tirade. Partikollegene er likevel bekymret.

FÅR KRITIKK AV SINE EGNE: Flere republikanere støtter ikke Trumps Mueller-kritikk. De frykter for at spesialetterforskeren, som undersøker om Russland var innblandet i presidentvalget i 2016, er nestemann som får sparken. Foto: NTB scanpix
FÅR KRITIKK AV SINE EGNE: Flere republikanere støtter ikke Trumps Mueller-kritikk. De frykter for at spesialetterforskeren, som undersøker om Russland var innblandet i presidentvalget i 2016, er nestemann som får sparken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Trump skulle finne på å sparke Mueller, tror partikollega Lindsey Graham at det blir slutten på hans tid ved makta.

- Hvis han gjør det, vil det bli starten på slutten av hans presidentperiode, sier den republikanske senatoren til CNN.

Graham, som meldte seg i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016, mener at Muellers uavhengighet må bestå. Han sier til Politico at det er mange republikanere som deler hans syn i denne saken.

HVOR?: Et av de vanskeligste spørsmålene i planleggingen av møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er tilsynelatende hvor de to skal møtes. En av Norges fremste Nord-Korea-eksperter trekker fram øya Jeju. Foto/video: Foto: NTB Scanpix, KCNA, Flickr Vis mer

CNN skriver at selv etter nyheten om at Det hvite hus nekter for at Mueller-sparkingen har vært tema, lever spekulasjonene videre.

«Inngrodde» demokrater

FBIs Russland-etterforskningen har som mål å komme til bunns i Russlands innvirkning i det amerikanske presidentvalget i 2016 og hvorvidt Donald Trumps apparat var involvert i en sammensvergelse med Russland.

President Donald Trumps kritikk på Twitter dreide seg om at han mener etterforskerne i Muellers team består av demokrater.

- Hvorfor har Mueller-laget 13 inngrodde demokrater, noen store Crooked Hillary-supportere (Kjeltring Hillary - Trumps kallenavn til Hillary Clinton) og ingen republikanere? Synes noen det er rettferdig? Og likevel, det finnes ingen hemmelig avtale, tvitret Trump.

Det er uklart når etterforskningen til Robert Mueller er ferdig, men det siste halve året har det kommet flere siktelser i saken og granskingen kommer stadig nærmere Trumps indre sirkel og forretninger. Forrige uke ble det blant annet kjent at Mueller har stevnet Trump Organization.

Vil stoppe Trump

Senator Lindsey Graham er ikke den eneste som reagerer på presidentens FBI-kritikk.

Den republikanske senatoren Jeff Flake sier til CNN at partiet kommer til å stoppe Trump dersom de får nyss om at han planlegger å sparke Mueller.

- (...) Går han etter Mueller, tar vi tak, sier han.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, har tidligere ikke vært redd for å kritisere Trumps politikk. Blant annet tok han avstand fra forslaget - som seinere ble vedtatt - om å innføre toll på stål og aluminium.

Ryan sier via sin rådgiver Ashlee String at Mueller må få gjøre jobben sin.

- Som han alltid har sagt, Mueller og teamet hans må få lov til å gjøre jobben sin, sier rådgiveren hans til CNN.

Sparking ikke-tema

En som imidlertid ikke direkte motsetter seg Donald Trumps FBI-kritikk, er den republikanske senatoren Rand Paul.

Han sier at han på generelt basis «ikke liker spesialetterforskere» fordi de har for mye makt.

På spørsmål om han støtter Trump, sier han til CNN at han ikke kommer til å forsvare Trump dersom han velger å sparke Mueller, på samme måte som han ikke ville ha forsvart å utnevne en spesialetterforsker.

Senator James Lankford tror ikke at å sparke Mueller er et tema engang. Han sier til ABC News at han tror Det hvite hus har kontroll.

- Jeg tror Det hvite hus har sagt ti ganger eller mer at de ikke kommer til å sparke Robert Mueller. De ønsker at han skal bli ferdig med etterforskningen, sier Lankford.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!