Tror Muhammed-meklingen hjalp

Den norske Muhammed-delegasjonen tilbake fra Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Generelt sett tror jeg det gikk veldig bra. Vi har formidlet vår dialog og vårt gode samarbeid i Norge. Og vi har sendt et par beskjeder. Disse går ut på forståelse, respekt og tilgivelse, åpnet imam Senaid Kobilica.

Sammen med sokneprestene Geir Valle og Knut Kittelsaa møtte han pressen i ankomsthallen på Gardermoen. De tre har sammen med imam Mehboob-ur-Rehman vært i Pakistan for snakke med religiøse ledere og myndigheter om karikaturbråket.

Ber Pakistan akseptere

- Vi har sagt til det pakistanske folk at Magazinets redaktør har bedt om unnskyldning, og at han har fått tilgivelse. Muslimene i Norge har akseptert unnskyldningen, og mener det derfor er en selvfølge at også muslimer i Pakistan aksepterer dette. Nå er det opp til lederne i Pakistan å promotere dette videre, sier imam Kobilica til Dagbladet.no.

Den interreligiøse delegasjonen er et initiativ mellom Islamsk Råd Norge og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. De reiste til Pakistan torsdag, og har møtt religiøse ledere samt statsminister Shaukat Aziz og ministeren for religiøse spørsmål.

Møtene har pågått en helg hvor voldelige demonstrasjoner og angrep mot vestelige forretninger og mål har preget de store byene i Pakistan.

Følte seg trygge

De voldelige demonstrasjonene mot karikaturtegningene er i ferd med å komme ut av kontroll i landet. Sokneprest Knut Kittelsaa er ikke i tvil om at domonstrasjonene er nærmere knyttet til indre stridigheter i Pakistan enn til trykking av karikaturtegninger i Norge og resten av Europa.

POSITIVE: Sokneprest Knut Kittelsaa (t.v), nestleder i Islams råd Norge, imam Senaid Kobilica, og sokneprest Geir Valle har vært i Pakistan for å fremme dialog og forsoning etter Muhammed-bråket. Foto: Kurt Torger Pedersen
POSITIVE: Sokneprest Knut Kittelsaa (t.v), nestleder i Islams råd Norge, imam Senaid Kobilica, og sokneprest Geir Valle har vært i Pakistan for å fremme dialog og forsoning etter Muhammed-bråket. Foto: Kurt Torger Pedersen Vis mer

- Det er helt tydelig at det er organisert. Pakistan har et broket politisk bilde, hvor mange kan interesser i det som skjer, sier Kittelsaa til Dagbladet.no.

- Det er snakk om innenrikspolitikk der noen forsøker å utnytte dette for alt det er verd, sier sokneprest Geir Valle.

Begge understreker at de selv ikke merket noe til uroen og kunne bevege seg trygt i Islamabads gater.

Møter stor forståelse

De tre delegatene sier det er stor forskjell på hvordan religiøse ledere i Pakistan ser på henholdsvis Norge og Danmark.

- Denne forskjellen tror jeg ytterligere har blitt større etter vårt besøk, sier Kittelsaa.

De mener de har nådd frem med sine budskap, og vist at muslimer og kristne har et godt samarbeid og en god dialog i Norge - og at det ikke lenger er karikaturbråk etter at Magazinets redaktør beklaget trykkingen av tegningene.

- Denne turen har vært verd det. Vi har fått betydelig oppmerksomhet - også i pakistanske medier. Vi har også blitt bedt om å videreføre vårt arbeid for dialog ut i Europa, først og fremst for å få til en lov som skal beskytte religioner mot hets. Dette har vi ikke tatt stilling til, men vi har lyttet og sagt at vi vil ta synspunktene med oss hjem, sier Kittelsaa.