STRESSITUASJON: Kan avstressende musikk hjelpe hjertepasienter i en hylende og ristende ambulanse på vei til sykehus? Det vil en gruppe danske forskere undersøke. Foto: AP Photo/Polfoto, Rasmus Flindt/Scanpix
STRESSITUASJON: Kan avstressende musikk hjelpe hjertepasienter i en hylende og ristende ambulanse på vei til sykehus? Det vil en gruppe danske forskere undersøke. Foto: AP Photo/Polfoto, Rasmus Flindt/ScanpixVis mer

Tror musikk i ambulanser kan redde liv

- Stress er som gift for hjertepasienter, sier dansk lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kan musikk i ambulansen kan redde livet til alvorlige hjertesyke pasienter? Det skal danske forskere nå finne ut av.

- Stress er som gift for hjertepasienter, og det kan derfor være av avgjørende betydning å redusere de dårlige lydene i ambulansene, sier Per Thorgaard, overlege ved anestesiklinikken ved sykehuset i Ålborg.

Thorgaard og hans forskerkolleger har plassert høretelefoner på hjertepasienter under ambulansetransporter. Særlig lyden av sirener er en kjent stressfaktor, men også pipende apparater og motorbråk forstyrrer.

Flere pasienter har fortalt at det som virker mest beroligende, er menneskestemmer. Men nå vil altså forskerne finne ut om musikk kan ha samme effekt.

- Dersom musikk gir en opplevelsesmessig forskjell for pasientene og senker stressnivået deres, vil musikk uten tvil bli innført i alle landets ambulanser i framtida, sier Thorgaard.


(NTB)