Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror NATO vil be Norge om bakkesoldater i Libya

Forventer trolig en innsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libya-krigen er neppe over for Norges del, til tross for at norske jagerfly har bidratt tungt over landet de siste månedene.

Forskerne Kristian Berg Harpviken, direktør for Institutt for fredsforskning i Oslo, PRIO og Vegard Valter Hansen, seniorrådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI, mener krigen i Libya er så fastlåst, og at en politisk løsning er så langt unna, at NATO snart må vurdere mer militærmakt på bakken, hvor Norge vil bli spurt om å være med:

- Norge har jo vært en av de mest fremtredende deltakerne i alliansen som har holdt på med flyangrep de siste månedene. Det betyr at forventningene til at Norge deltar i den videre innsatsen, også vil være stor, sier Harpviken til NRK.

Valter Hansen peker også på den gode norske økonomien.

- Norge er blant landene som har mest romslig forsvarsbudsjett i Europa, samtidig som vi understreker utad at vi følger opp internasjonale forpliktelser i forhold til FN og NATO. Da blir det vanskelig å ikke følge opp, sier Valter Hansen.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) betegner dette som en hypotetisk situasjon.

- Dette har så langt ikke vært et tema verken i NATO eller her hjemme. Så slik jeg ser det nå, er det lite sannsynlig, sier Faremo.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media