LIGGER ÅPENT: De knuste gravstøttene ligger åpent langs veien på Holmlia. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
LIGGER ÅPENT: De knuste gravstøttene ligger åpent langs veien på Holmlia. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

- Tror noen har dumpet gravstøttene

Kommunen vil anmelde saken til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Noen har dumpet fyllmassen med gravstøtter på byggeplassen. Det er den foreløpige konklusjonen fra entrepenøren som jobber på stedet, sier Willy Zakariassen som er seksjonssjef ved byggherreseksjonen i Samferdselsetaten i Oslo.

Dagbladet skrev tidligere i dag om gravstøttene som ligger sammenblandet med øvrig fyllmasse på byggeplassen til det nye kollektivknutepunktet på Holmlia. Navn og dødsdato på gravstøttene er fullt lesbare på de delvis ødelagte gravstøttene for forbipasserende langs veien.

- PA Entrepenør som gjør arbeidet for oss har undersøkt fyllmassen på byggeplassen etter at Dagbladet viste oss bilder av gravstøttene tidligere i dag. Deres konklusjon er at dette er masse som er tilført utenfra, sier Zakariassen.

Vil anmelde Zakariassen har ingen idé om hvem som kan ha interesse av å dumpe gravsteinene på byggeplassen. Han sier at kommunen derfor vil anmelde forholdet til politiet.

- Hvis det stemmer at gravsteinene er dumpet på byggeplassen av noen utenforstående, er det en politioppgave å finne ut hvor disse de kommer fra. Vi har vært i kontakt med Gravferdsetaten i Oslo kommune, som klart avviser at gravsteinene kan komme fra en av Oslos gravplasser. Hvor de kommer fra vet vi foreløpig ikke, sier han.

Han har nå bedt entrepenøren om bilder fra stedet han kan legge ved en anmeldelse. Zakariassen vil derfor foreløpig ikke fjerne gravsteinene.

- Vi har ikke bestemt om vi skal dekke gravsteinene eller om vi skal snu eller fjerne dem. Men vi kan ikke la dem ligge åpent, sier han.

Ubehagelig Per Øystein Feet hadde vært på butikken og handlet da han tidligere i dag kom over gravstøttene som lå strødd på byggeplassen.

KNUST: Flere knuste gravstøtter ligger åpent på byggeplassen ved den nye brua på Holmlia. Foto: Per Øystein Feet
KNUST: Flere knuste gravstøtter ligger åpent på byggeplassen ved den nye brua på Holmlia. Foto: Per Øystein Feet Vis mer

- Jeg kom syklende da jeg så noe som liknet på gravstøtter i fyllmassen til den nye brua som bygges. Jeg gikk opp for å se hva det var, og det lå deler av flere gravsteiner i fundamentet. Det var ikke noen grei opplevelse. De fleste gravsteinene var delt i to eller fire deler. Navn og dødsdato var fullt synlig. Det er respektløst å la dem ligge slik, mener han.

Skal knuses - Jeg skjønner ikke hvor de har fått tak i disse gravsteinene, sier Jan Taraldsen ved Gravferdsetaten i Oslo.

- I Oslo kommune har vi nøye prosedyrer for hvordan gravstøtter skal behandles etter at de er tatt bort fra kirkegården. Gamle gravstøtter skal destrueres helt, så vi sender dem til et pukkverk for knusing, sier han.

FYLLMASSE: Gravstøttene ligger blandet sammen med fyllmassen ved byggeplassen på Holmlia. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FYLLMASSE: Gravstøttene ligger blandet sammen med fyllmassen ved byggeplassen på Holmlia. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer