Tror noen tipser om inspeksjonene

Våpeninspektørene i Irak avsluttet i går sin tredje dag på leiting etter masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspektørene frykter nå at en muldvarp ødelegger arbeidet for dem. Over alt hvor de kommer tas de godt i mot og de får arbeide så lenge de vil inne på anleggene. Følelsen av å være ventet bekymrer FN-inspektørene.

Undersøkte tre anlegg

I dag har de undersøkt to industrianlegg og en militærbase.

Blant annet tilbrakte de tre timer ved militærkomplekset al-Yusoufiyyah 15 kilometer sør for hovedstaden Bagdad. Ifølge bedriftens ledelse produserer den lett maskineri, inkludert reservedeler for kjøretøy.

Våpenekspertene vil som vanlig ikke gi mer informasjon om inspeksjonen til media. Journalistene fulgte dem til militærbasen Balad, men måtte se på det hele bak gjerder.

- De fant ingenting, kunne den irakiske eskorten Karim Mohsen Alwan si til media etter tre timers arbeid, melder AP.

Sjefen for anlegget, Hussein Hamoudi, sa til journalistene at inspektørene ønsket å forsikre seg at bedriften ikke produserer forbudte våpen. Han sa at de sjekket kameraer og annet utstyr som ble installert under den forrige inspeksjonen, ifølge NTB.

Hussein sa at han var blitt varslet om inspektørenes besøk en time før de kom av irakiske forbindelsesoffiserer.

Urolige

Talsmannen for våpeninspektørene, Yashuhiro Ueki, sa at de er påpasselige med å holde planene om inspeksjonene hemmelige.

Men inspektørene er urolige over muligheten for at irakerne vet hvor inspektørene skal reise på forhånd. Ueki sa at om irakerne varsler om at inspektørene kjører ut fra hovedkvarteret om morgenen, er det lite de kan gjøre.

FN-kilder sa nylig at inspektørene har bedt om elektronisk utstyr til å sjekke operasjonssenteret i Canal Hotel i Bagdad for avlyttingsutstyr.

Før de returnerte til hovedkvarteret tilbrakte de to timer på et annet militært industrikompleks, som opprinnelig ble planlagt for å drive kjernefysisk forskning, og som ble grundig sjekket under den forrige inspeksjonen.

En annen gruppe tilbrakte fem timer i en militærbase der det er lagre for raketter og ammunisjon.

LEDER INSPEKSJONEN:</B> Jacques Baute, leder for temmet fra International Atomic Energy Agency (IAEA)i midten. To FN-inspektører omgir ham på Miladfabrikken i Youssefiah, 15 kilometer sørøst for Bagdad.
<B>PÅ BALAD-BASEN:</B> Våpenindepsktørene får her hjelp fra irakiske representanter til å gå igjennom ammunisjonskasser under dagens inspeksjon.