ADVARER:  Sør-Korea har advart om at nabolandet kan planlegge en atomprøvesprengning i forbindelse med at USAs president Barack Obama besøker Seoul. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
ADVARER: Sør-Korea har advart om at nabolandet kan planlegge en atomprøvesprengning i forbindelse med at USAs president Barack Obama besøker Seoul. Foto: Reuters / NTB Scanpix.Vis mer

Tror Nord-Korea forbereder atomprøvesprengning

- Ledd i forberedelsene til en sprengning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere som overvåker det nordkoreanske atomvåpenprogrammet, tror at landet nå forbereder sin fjerde prøvesprengning.

Ferske satellittbilder, som ble tatt for bare to dager siden, viser ytterligere aktivitet ved Punggye-ri-anlegget der Nord-Korea tidligere har gjennomført prøvesprengninger, konstaterer eksperter på det nordkoreanske atomprogrammet som er tilknyttet Johns Hopkins-universitetet i USA.

- Dette er trolig ledd i forberedelsene til en sprengning, konstaterer de på nettsiden 38 North.

Har advart Sør-Korea har advart om at nabolandet kan planlegge en atomprøvesprengning i forbindelse med at USAs president Barack Obama besøker Seoul.

Analyser av satellittbilder viser økt trafikk av kjøretøy og materialer nær det som antas å være inngangen til to ferdiglagde testtunneler.

Bildene viser også det som antas å være kontroll- og kommandokjøretøy som trolig skal sikre trygg kommunikasjon mellom testområdet og andre anlegg, heter det videre.

Fjerde i rekken Nord-Korea har gjennomført tre atomprøvesprengninger tidligere, den siste i februar 2013.

De amerikanske forskerne har sammenlignet de ferske bildene fra Punggye-ri med det man så i februar i fjor, da aktiviteten toppet seg to eller tre dager før prøvesprengningen.

Rett før prøvesprengningen trakk nordkoreanerne da ut alt av kjøretøy og personell fra området, noe de hittil ikke har gjort nå.

- Om Nord-Korea kommer til å følge samme tidslinje i 2014, gjenstår å se, heter det på nettsiden til 38. North.

Endret syn Tidligere i uka trakk de amerikanske forskerne en noe annen konklusjon, men det var før de hadde analysert de ferskeste bildene.

- Den nye aktiviteten ved Punggye-ri har ikke nådd et så intensivt nivå - hva bevegelser av kjøretøy, personell og utstyr angår - som i ukene før de tidligere detonasjonene, konstaterte de da.

- Andre mulige indikatorer som var på plass før de nordkoreanske atomprøvesprengningene i 2009 og 2013, som varebiler med kommunikasjonsutstyr og parabolantenner for å sende data, har ikke blitt observert, lød det da.

Nå er kommunikasjonsutstyret tilsynelatende på plass og nervøsiteten økende, både i USA og Sør-Korea.

Obama på plass President Barack Obama innledet fredag et to dager langt besøk i Sør-Korea, noe nordkoreanerne kan styre sin begeistring for.

Et farlig skritt som vil øke den militære spenningen og bringe atomvåpenkappløpets mørke skyer inn over den koreanske halvøy, lyder en av kommentarene fra Pyongyang.

(NTB)