VIL MISLYKKES: Kim Jong-Nam tror ikke halvbroren vil lykkes i Nord-Korea. Foto: AFP/Scanpix.
VIL MISLYKKES: Kim Jong-Nam tror ikke halvbroren vil lykkes i Nord-Korea. Foto: AFP/Scanpix.Vis mer

Tror Nord-Korea vil kollapse under halvbrorens styre

Kim Jong Ils eldste sønn tror halvbroren Kim Jong-un vil mislykkes og kaller regimet for et vits i en ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong-nam, den eldste broren til Nord-Koreas nye leder, har aldri møtt sin halvbror som nå har overtatt styringen etter sin far i Nord-Korea.

Vil ikke lykkes
I den nye boka, som lanseres i Japan fredag, er det lite som tyder på at de to brødrene står hverandre veldig nær eller at han har noen stor tiltro til at halvbroren vil lykkes, skriver cnn.com.

Boken «Min far Kim Jong-il og meg» er ført i pennen av den japanske journalisten Yoji Gomi, som ved flere anledninger møtte Kim Jong-nam til samtaler og intervjuer.

En vits
I boken kommer Jong-nam med flere frittalende uttalelser. Han mener at arveoverføringen av makt som finner sted i Nord-Korea blir oppfattet som en vits i resten av verden.

- Det stalinistiske regimet i landet holder på å forvitre. Årsaken er den vanskelige økonomiske situasjonen i landet. Det er åpenbart at økonomien vil kollapse uten reformer, men reformer vil føre til regimets sammenbrudd, sier Jong-nam i intervjuet, som ble gjennomført før farens død.

Vil ta over makten
- Nord-Korea er veldig ustabilt. Min far styrte landet med støtte fra de militære, men jeg tror de militære styrkene har blitt for sterke. Hvis regimet kollapser vil de ta over makten ganske snart, sier Kim Jong-nam.

I over syv år har han utvekslet e-poster med forfatteren av boka, Yoji Gomi. I flere av disse beskriver han hvordan hans uerfarne yngre bror vil bli brukt av den styrende eliten til å fortsatt sikre at de blir sittende med makten.

«Alle normalt tenkende mennesker vil finne det vanskelig å tolerere at makten arves i tre generasjoner», skriver han blant annet i en e-post til Yoji Gomi.

«Det er sannsynlig at de eksisterende makthaverne vil lykkes i å ta makten og bruke den unge etterfølgeren som et symbol», skriver han i en e-post.

- Jeg stiller spørsmål om hvordan en ung mann med to års politisk trening skal være i stand til å arve.... absolutt makt», sier Kim Jong-nam til forfatteren.

Kim Jong-nam har levd i eksil i Kina og Macao de siste årene. En gammel tradisjon var årsaken til at han ikke ble oppdratt sammen med sin bror i Nord-Korea. Han sier at faren ikke ville diskutere hvem som skulle ta over makte i Nord-Korea, da dette signaliserte hans egen død.

- Han var en streng, men også til tider en godhjertet mann. Kim Jong Il ringte til sin sønn hvert år for å gratulere han med dagen, sier Gomi.

EN VITS:- Jeg stiller spørsmål om hvordan en ung mann med to års politisk trening skal være i stand til å arve.... absolutt makt», sier Kim Jong-nam til forfatteren Yoji Gomi. Foto: Scanpix/AP
EN VITS:- Jeg stiller spørsmål om hvordan en ung mann med to års politisk trening skal være i stand til å arve.... absolutt makt», sier Kim Jong-nam til forfatteren Yoji Gomi. Foto: Scanpix/AP Vis mer