VIL IKKE NÅ FRAM: vanntilførselen til vulkanen Eyjafjallajökull nå har gått drastisk ned, slik at det ikke lenger blir produsert like mye aske som før, sier meteorolog Oli Arnason ved Vedurstofa Islands (det islandske meteorologiske instituttet) Foto: REUTERS/Lucas Jackson/Scanpix
VIL IKKE NÅ FRAM: vanntilførselen til vulkanen Eyjafjallajökull nå har gått drastisk ned, slik at det ikke lenger blir produsert like mye aske som før, sier meteorolog Oli Arnason ved Vedurstofa Islands (det islandske meteorologiske instituttet) Foto: REUTERS/Lucas Jackson/ScanpixVis mer

Tror Norge er askefritt om et par dager

Askeskyen fra Island minker betraktelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Vakthavende meteorolog Oli Arnason ved Vedurstofa Islands (det islandske meteorologiske instituttet) opplyser at vanntilførselen til vulkanen Eyjafjallajökull nå har gått drastisk ned, slik at det ikke lenger blir produsert like mye aske som før.

- Den askeskyen som nå kommer fra Island vil ikke nå høyere enn 12.000-15.000 fot, noe som gjør at den ikke vil klare å nå helt fram til Norge, men falle ned i havet mellom Norge og Island, sier Arnason til NTB.

Rekker ikke så langtHan sier asken som nå ligger over norsk og europeisk luftrom er gammel aske, som vil forsvinne i løpet av to til tre dager.

- Asken som spys ut nå rekker ikke så langt. Partiklene er også mindre og lettere enn før, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen til Dagbladet.

Han understreker at han først og fremst uttaler seg om Norge, men mener Europa også vil se en sterk lettelse i askelaget de neste par dagene.

Normal flytrafikk- Onsdag er nok en god dag. Det ligger et område over Europa nå, som vil holdes der i natt og første del i morgen. Hvis det ikke skjer en forverring på Island vil det nok være fint lite igjen etter det, sier Johnsen.

Flytrafikken i Europa ventes å gå som normalt igjen torsdag, opplyser den europeiske flykontrollen Eurocontrol.

EUs transportministre ble tidligere i ettermiddag enige om å lette på flyrestriksjonene i Europa, og ifølge NTB er det nå klart at forholdene vil gå tilbake til normalt i løpet av torsdagen.

Kan nærme seg en slutt- Det kan nærme seg en slutt. De nyeste prognosene viser at vulkanen har roet seg ned litt. Askespruten er mindre enn 2000 meter, sier førsteamanuensis Joachim Reuder ved Geofysisk institutt ved Universitet i Bergen til dagbladet.

- Det betyr at askeskyen som er på vei er der, men den vil ikke få ytterligere tilførsel fra Island. Med andre ord kan situasjonen løses opp i løpet av de neste dagene.