<strong>VANT I NATT:</strong> Scott Brown holder opp en tidlig utgave av Boston Herald under valgfesten i natt. Foto: Brian Sneyder/Reuters/Scanpix
VANT I NATT: Scott Brown holder opp en tidlig utgave av Boston Herald under valgfesten i natt. Foto: Brian Sneyder/Reuters/Scanpix Vis mer

Tror Obama vil haste gjennom helsereformen

Obama er i tidsnød etter at demokratene mistet superflertallet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Demokratene mistet i natt det viktige superflertallet i Senatet, med republikanske Scott Browns seier over Martha Coakley i kampen om Ted Kennedys gamle senatorjobb i Massachusetts.

Det kan få store konsekvenser for helsereformen, Barack Obama og Det hvite hus? viktigste innenrikspolitiske sak.

Demokratene hadde 60 stemmer og hadde med det akkurat superflertallet 60-40, i USA kalt et «filibuster-proof» flertall. Nå står det 59-41.

«41! 41! 41!»Republikanerne kan nå stanse nye lover ved hjelp av uthalingsmetoden filibuster. I senatet kan nemlig en lov ikke vedtas uten at alle senatorer har fått sagt sitt. Og de kan snakke så lenge de vil, så fremt det ikke er to tredjedels flertall for saken, i senatet 60 mot 40.

Tror Obama vil haste gjennom helsereformen

Dette setter helsereformen i fare, fordi den første versjonen passerte med et nødskrik julaften med akkurat 60 stemmer. Nå skal de to versjonene fra Representantenes hus og Senatet slås sammen til et endelig forslag, som skal stemmes over på nytt.

På Scott Browns seiersfest i natt ble det ropt taktfast «41! 41! 41!». Brown er sterkt kritisk til Obamas helsereform.

- De kan høre jubelen helt til Washington, D.C, sa Brown selv i sin seierstale, ifølge Politico.

- Jeg håper de følger nøye med, for i kveld var det den uavhengige stemmen til folket i Massachusetts som snakket, sa han videre.

Må skynde seg Nate Silver, mannen bak anerkjente fivethirtyeight, skriver at det nå er store sjanser for at Det hvite hus vil skynde seg for å få mest mulig av helsereformen gjennom Representanenes hus før Brown faktisk starter som senator.

Nervøse demokrater har lovet at reformen skal vedtas uansett utfallet i Massachusetts.

- Det går helt etter planen. Vi skal få en helsereform, og det skal skje snart. Uansett hva som skjer i Massachusetts, skal amerikanerne få et skikkelig, rimelig helsevesen, sa Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus, før valgresultatet var klart.

Noen demokrater snakker om å sende reformen uforandret til avstemningen i Representantenes hus for å unngå en ny avstemning blant senatorene.

- Avvist arrogansenFrykten for et tap i Massachusetts fikk Obama til å kaste seg inn i valgkampen i sluttspurten, men en talsperson uttalte før valget tirsdag at presidenten ikke tror helsereformen faller med tap for Coakley.

Helsereformen:

*Helsereformen skal gi forsikring til 30 millioner amerikanere som i dag ikke har forsikring.
* Representantenes hus og Senatet har vedtatt sin versjon av reformen.
* Kongressens to kamre skal nå gå sammen om å lage en felles versjon som til slutt må godkjennes av Obama.

(Kilder: NTB/Dagbladet)

Noen ser imidlertid Coakleys nederlag som direkte kritikk mot Obama. Velgernes bekymring for økonomien og den planlagte helsereformen er blant tingene som har gitt Brown vind i seilene.

Mitt Romney, en av de mest sannsynlige presidentkandidatene til republikanerene, sa følgende om Browns seier i natt:

- Folket har gjort det klart at arrogansen i Washington blir avvist av folket i Masachusetts og resten av landet.

Scott Brown:

* Republikaneren Scott Philip Brown (50) vant tirsdag Massachusetts suppleringsvalg til Senatet.
* Han er jurist med utdannelse fra Tuft University og Boston College Law School og er for tiden delstatssenator i Massachusetts.
* Gift med journalisten Gail Huff. Paret har to døtre.
* Demokratenes tap av plassen betyr at de ikke lenger har de 60 setene i Senatet de trenger for å hindre Republikanerne i å trenere vedtak i forsamlingen.
* Utfallet av valget kan få betydning for skjebnen til president Barack Obamas helsereform.

(Kilder: NTB/Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer