Tror Ola blir satt fri

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Røde Kors-medarbeiderne Ola Skuterud og Ibrahim Ahmed er gisler hos en av de mest fryktede klanene i Somalia. Klanlederen Aidid sier at han tror på en rask løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 55 år gamle Ola Skuterud fra Stavanger og 42 år gamle Ibrahim Ahmed fra Somalia, som begge arbeider for Norges Røde Kors, ble tatt som gisler sammen med åtte andre hjelpearbeidere i går.

- I god form

- Vi mener vi har sikre opplysninger om at ingen av gislene er blitt fysisk skadd, alle skal være i god form, men ut over det er informasjonene fra Mogadishu svært usikre, sier talsmannen for Det internasjonale Røde Kors i Nairobi, Josue Anselmo til Dagbladet.

Hjelpearbeiderne ble omringet av tungt væpnede soldater da flyet deres landet i Mogadishu på morgenen i går. Mellom 20 og 30 soldater i pansrede kjøretøyer med tunge våpen kjørte ut på flystripa og skjøt vilt i lufta for å skremme bort vaktene på flyplassen.

De to medarbeiderne fra Norges Røde Kors og de åtte andre ble ført bort fra flyplassen med makt, men ble seinere sett i live og uskadd på en vei lenger nord i Mogadishu. Tre av passasjerene i flyet klarte å rømme på flyplassen.
Kidnapperne hadde i går ettermiddag ikke satt fram noe krav for å sette gislene fri, og Røde Kors kjenner ikke motivet for kidnappingen.

Utenlandssjef Magne Barth i Norges Røde Kors sier organisasjonen normalt vil avvise et krav om løsepenger.

Farlig situasjon

- Vi vet at en gisselsituasjon som denne er farlig, men vi håper på en snarlig løsning, sier Anselmo.

Det Internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne i Somalia har innledet forhandlinger med de eldstes råd i klanen som har tatt hjelpearbeiderne som gisler. Ved siden av de to medarbeiderne fra Norges Røde Kors er en sørafrikaner, en kenyaner, en tysker, en belgier en franskmann og to sveitsiske piloter tatt som gisler.

Gislene skal være sett inne på en eiendom omgitt av høye gjerder i bydelen Karan. Denne eiendommen tilhører den beryktede klanlederen Ahmed Adley, som leder undergruppen Da'ud i Abgal-klanen. Et mulig motiv for kidnappingen kan være at de ikke er invitert til å delta i forhandlingene for å opprette en felles administrasjon for Mogadishu. Byen er i dag fullstendig delt mellom stridende klaner etter borgerkrigen som har pågått siden 1988.

Kontakt

Utenlandssjef Magne Barth sier det er meget alvorlig når Røde Kors-personell blir bortført og holdt som gisler.

- Det gir imidlertid en viss grunn til optimisme at det er oppnådd kontakt med De eldstes råd i underklanen som har tatt dem til fange. De eldste har avgjørende innflytelse i sin klan, sier han til Dagbladet.

Klanlederen Mohammed Hussein Aidid tror at gisseldramaet får en lykkelig utgang.
- Jeg tror at dette vil bli løst raskt, antakelig i løpet av noen timer, sa Aidid til nyhetsbyrået Reuter sent i går kveld. Han er sønn av Somalias mektige klanleder, Mohamed Farah Aidid, som ble drept i et attentat i 1996.

En rekke utenlandske hjelpearbeidere er gjennom åra blitt bortført av de stridende klanene, men de fleste er sluppet fri etter kort tid.

Erfaren

Ola Skuterud er stedlig representant for Norges Røde Kors i Somalia, og har jobbet der siden 1993. Han har tjenestebolig i Nairobi, og reiser jevnlig ut og inn av Somalia. Reisen som endte i gårsdagens gisselaksjon var en rutinetur. Han har lang erfaring som internasjonal hjelpearbeider.

Ibrahim Ahmed er opprinnelig fra Somalia og har arbeidet på kontrakt for Norges Røde Kors siden 1996.

Han er ortopedisk spesialist, og driver spesielt med attføring av mineofre. Han har amerikansk statsborgerskap og er bosatt i Somalia.