Pessimistisk: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror ikke oljefesten kommer tilbake.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
Pessimistisk: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror ikke oljefesten kommer tilbake. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

Tror oljefesten aldri kommer tilbake

- En opptur i oljeprisen vil maks vare et par år, før skifer-oljen ødelegger moroa, sier DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter den store oljemessen ONS i Stavanger. Mens sårene slikkes i bransjen, er det mange håpefulle der ute - håpefulle om at nedtur om ikke altfor lenge vil snu til opptur. Oljeprisen må bare fortsette klatrejobben en stund til, skriver Finansavisen.

I 2012, da festen i oljebransjen pågikk for fullt, ble DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus svært så upopulær for sitt pessimistiske syn på oljeprisen:

- Jeg er vel antagelig Stavangers mest upopulære mann. Det er nok den verste byen jeg kunne vært i med det budskapet jeg kom med, sa han til Finansavisen etter å ha kommet hjem fra messen.

Det haglet med kritikk mot Kjus’ spådommer i 2012 og 2013, men i etterkant er han blitt hyllet for å ha predikert at den amerikanske skiferoljen ville forstyrre balansen i oljemarkedet, nok til å senke prisene. Dog falt prisene mye mer enn han ventet, og etter prisfallet har han markert seg som optimist – i hvert fall på vegne av oljeprisen.

Ikke et varig boom

Men for de som venter på at glansdagene fra før 2014 skal komme tilbake, er han fortsatt som pessimist å regne. Kjus har et langsiktig oljeprisestimat på mellom 60 og 80 dollar, som ikke er hensyntatt inflasjon.

- Nei, jeg tror ikke vi får en boom som varer så lenge. Vi kan få ett til to års boom, men som krasjer igjen. Skiferoljen vil ødelegge en lengre opptur helt til skiferoljen tar slutt. Men på det tidspunktet skiferoljen tar slutt kan det hende at verdens oljeetterspørsel har toppet ut, rundt 2025–2030, sier Kjus til Finansavisen.

Stiger oljeprisen over 80 dollar, spår han laber etterspørselsvekst, samtidig som amerikanerne øker produksjonen raskt.

- Før Opec ble dannet (1960 red. anm.) hadde man 100 år med fallende oljepriser i reelle termer. En verden der Opec er irrelevant, og der alle produserer det de klarer slik som nå, og hvis ressursgrunnlaget er stort nok, da skal prisene trende nedover igjen i reelle termer.

Flere økonominyheter:

- Kjøp disse ni aksjene
Oljeanalytiker skjønner ikke vitsen med en frysavtale